Međunarodna konferencija predstavnika muzeja moderne i savremene umjetnosti

Amila RamovićMuzej suvremene umjetnosti Ars Aevi predstavljen je na Međunarodnoj konferenciji muzeja moderne i suvremene umjetnosti „The Next Step” koja je održana 09. i 10. maja u organizaciji Muzeja moderne umjetnosti Moderna Galerija Ljubljana.

Na konferenciji koja je tretirala aktualne probleme u koncipiranju i planranju muzejskog djelovanja i mogućim putevima razvoja muzeja suvremene umjetnosti na početku trećeg milenijuma, učestvovalo je 20 eksperata i cijelog svijeta koji su predstavljali najrelevantnije institucije suvremene umjetnosti. Muzej Ars Aevi predstavila je izvršna direktorica Amila Ramović.

U prvom danu konferencije, u kojem su program djelatnosti svojih institucija predstavili Alfred Pacquement, direktor Centra Georges Pompidou iz Pariza, Sheena Wagstaff, glavna kustosica Muzeja Tate Modern iz Londona, Jesús Carrillo, šef odjela za produkciju Muzeja Reina Sofia u Madridu i predstavnici muzeja suvremene umjetnosti našeg regiona koji su svi trenutno nalaze u fazi izgradnje ili rekonstrukcije. Na konferenciji su učestvovali Lisette Lagnado, glavne kustosica Bijenala u Sao Paolu, Charles Esche, kustos 9. istanbulskog i Gwangju bijenala i direktor Van Abbe muzeja u Eindhovenu.

Konferencija je postavila problem funkcioniranja muzeja suvremene umjetnosti u situaciji globalno ekonomske krize koja sada nameće nove oblike umrežavanja između institucija kao mogući put za njihov opstanak u aktualnim okolnostima i bolje funkcioniranje. Drugi problem koji je nagleašen je potreba za istinskom internacionalizacijom muzeja suvremene umjetnosti kroz nove pristupe i tretiranja umjetnosti drugih dalekih kultura u evropskom i/ili zapadnom kontekstu. Muzej Ars Aevi je predstavljen kao jedinstven projekt koji je koncipian u prvim godinama opsade grada Sarajeva te zbog njegove specifične kulturno-geografske pozicije od svog početka je bio bio usmjeren ka internacionalnim prostorima, ostvarujući kroz sve ove godine ravnotežu u usmjerenjima ka stočnim i zapadnim dijelovima svijeta.

Amila Ramović je istakla i zahvalnost organizatoru konferencije, timu Moderne galerije Ljubljana i direktorici Zdenki Badovinac i njihovom vrijednom doprinosu u formiranju kolekcije Ars Aevi te obznanila pred učesnicima konferencije da će jednak model suradnje sa uglednim institucijama i umjetničkim direktorima biti ostvaren i sa novim partnerima u zemljama šireg mediteranskog regiona. Ovim povodom promoviran je i aktualni projekat kojem je posvećen Ars Aevi, samostalne izložba Brace Dimitrijevića „Future Post History” koja će biti predstavljena u zvaničnom programu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *