Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. novembra od 1999. godine, kada su Ujedinjene nacije službeno potvrdile ovaj dan kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama.

Niko ne smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, nehumanom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.

Sestre Patria, Minerva, Maria Teresa i Dede rođene su u Dominikanskoj Republici. Pod imenom Las Mariposas (Leptiri) djelovale su kao političke aktivistkinje i postale vidljivi simbol otpora diktatorskom režimu Trujilla. Zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokratiju i pravdu tajna policija diktatora Trujilla ih je uhapsila i pogubila.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima; od ženskog i porodičnog pa do društvenog života. Ono obuhvata narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena.

Od svih kriminalnih djela u Velikoj Britaniji četvrtina je počinjena nad ženama. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, a u Sjedinjenim Američkim državama, samoproglašenom egzemplaru demokratije, svaka šesta žena trpi nasilje.

I pored činjenice da živimo u 21. vijeku, urnebesno najavljivanom kao dobu kada će ljudska rasa “doć’ sebi”, evidentno je da nasilje ljudi prema ljudima uopšte postaje, otvorenije i okrutnije. Opet, većina nasilja ostaje neprimjećena i neregistrovana. Pravni sistemi, uglavnom, smatraju nasilje u porodici kriminalom koji podliježe sankcijama. Ti mehanizmi se prečesto ne koriste u dovoljnoj mjeri, pa se žene samoorganizuju, otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u porodici. Takva skloništa organizuju građanke po načelima ženske podrške, uzajamne odgovornosti i međusobne saradnje.

Jedna od najistaknutijih bosanskohercegovačkih organizacija koje aktivistički pristupaju problematici nasilja i uopšte neravnopravnosti žena u društvu je i Fondacija CURE koja već šest godina uzastopno organizuje aktivnosti povodom globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno uslovljenog nasilja“. Saznajte više na OVOM LINKU.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *