Međunarodni dan djeteta

Gdje je budućnost?20. novembar se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan djeteta, a na ovaj dan 1959. godine Generalna skupština UN je usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, te 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta DOWNLOAD.

Pomenuta dokumenta služe za naglašavanje neophodnosti posebne brige o djeci obzirom na njihove specifične potrebe i probleme vezane za njihov razvoj i odrastanje.

U današnjem svijetu se obilježava Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, a žuta traka simbolizuje zalaganje prioritetnosti prevencije zlostavljanja djece na globalnom nivou.

U Bosni i Hercegovini dječija prava se krše u svim oblastima. Povodom obilježavanja 20. novembra – Međunarodnog dana djeteta, ombudsmeni su prezentovali rezultate istraživanja o pravima djece u našoj zemlji.

“Za prvih deset mjeseci ove godine Instituciji ombudsmena BiH prijavljeno je 25 slučajeva u kojima su se kršila prava djeteta. Takve primjere obično prijave komšije ili rođaci, a djeca gotovo nikad. Čak 44 posto njih nikada nije čulo za instituciju ombudsmena, a samo 5 posto ih poznaje nekog ko ima kontakte s njima. Jedna trećina nije odgovorila na pitanje: “Koja se dječija prava najviše krše?”. Druge dvije trećine su ocjenile da se prava djeteta na izražavanje mišljenja u temama koje ga se tiču kao i pravo na zaštitu od zlostavljanja i nasilja, kao i pravo na slobodu djeteta najviše narušavaju u sredini u kojoj žive.”, kaže Ljubomir Sandić, ombudsmen za ljudska prava BiH.

Dijete sa ispruženom rukom slika je koju možemo vidjeti u svim bosanskohercegovačkim gradovima. Većina njih koji prose su Romi, mlađi od 14 godina i ne idu u školu. Istraživanjem ombudsmena utvrđeno je da u nadležnim institucijama i nevladinom sektoru nemaju evidenciju o djeci koja prose.

“Objašnjenje za neuspostavljanje ovakve prakse jeste da takvi poslovi i nisu prioritetni.” istakla je Nives Jukić, ombudsmen za ljudska prava BiH.

O dječijim pravima se ne govori dovoljno ni u medijima, smatraju iz Institucije ombudsmena BiH. Od svih tekstova koji se objavljuju u dnevnim novinama samo jedan ili dva je posvećen djeci. Tako navode da je više mjesta dobila informacija da jedan pjevač narodne muzike nije mogao upaliti auto, nego to da se u dijelu BiH zatvara 30 škola.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *