Međunarodni dan kratkog filma u Meeting Pointu

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine i sarajevsko kino Meeting Point u ponedjeljak, 21. decembra 2015. godine od 18 sati proslavljaju Međunarodni dan kratkog filma.

Međunarodni dan kratkog filma 2015, Kino Meeting Point
Međunarodni dan kratkog filma 2015, Kino Meeting Point

Bogati umjetničkom ekspresijom, a limitirani samo svojim trajanjem, kratki filmovi prevazilaze tradicionalno filmsko stvaralaštvo. Kratki filmovi su značajan i originalan način da se prije svega mladi filmski autori povežu sa publikom. Oni su važan dio filmske produkcije, pričanja priča i općenito kulture.
Savremeni bosanskohercegovački film bogat je naslovima koji putuju po svjetskim festivalima, a kratkometražna produkcija je sve uzbudljivija i raznovrsnija. Godišnje se u Bosni i Hercegovini prosječno snimi dvadesetak kratkih filmova od kojih je više od polovine studentskih. Međunarodni dan kratkog filma će biti obilježen projekcijama najznačajnijih kratkih filmova mladih bosanskohercegovačkih autora, koji su dio budućnosti bosanskohercegovačkog filma.
U kinu Meeting Point će biti prikazani sljedeći filmovi:

TOLERANTIA – animirani film Ivana Ramadana koji je osvojio Srce Sarajeva i bio nominiran za nagradu Evropske filmske akademije.

ORFEJ – film rediteljice i scenaristice Tine Šmalcelj premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu nakon čega je obišao desetine filmskih festivala.

ZID – film Zulfikara Filandre, nastao kao studentski film na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, osvojio je drugu nagradu za studentski film BH. Film Programa UFRBIH.

ISKUPLJENJE – diplomski film Mirne Dizdarević sa Sarajevo Film Academy, osvojio je nagradu za najbolji studentski film.

PLAVO – diplomski film rediteljice Nejre Latić Hulusić sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, koji trenutno obilazi svjetske filmske festivale.

KALO – film reditelja Nermina Hamzagića nakon svjetske premijere u Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala trenutno živi svoj festivalski život.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *