Medvjed u Centru za kulturu

U ponedjeljak, 14. novembra, u Centru za kulturu u Sarajevu bit će izveden ‘Medvjed’ – Šala za džez kvartet i jednog glumca u deset slika, kojeg je na daske postavio Zijah Sokolović prema djelu Antona Pavloviča Čehova.

Zijah Sokolović
Zijah Sokolović
U prvoj slici predstave instrumenti se izdvajaju kao likovi, saksofon kao Jelena Ivanova Popova, a bas gitara kao sluga Luka, i započinju dijalog na osnovu Čehovljevog teksta. Svaki instrument uzima integralni tekst svoga lika, pretvara ga u muziku i pomoću nje vodi dijalog.

Jelena Ivanova Popova je udovica “koja se živa zatvorila izmedu četiri zida i već sedam mjeseci žali za svojim mužem”, a sluga, starac Luka joj govori da skine crninu “jer ljepota ne traje do vijeka, a ona je mlada, lijepa, krv sa mlijekom”.

Neko kuca na vrata kuće i Luka, bas gitara odlazi. U drugoj slici Jelena, saksofon, ostaje sama i govori, svira monolog o svojoj usamljenosti, tuzi i muževljevom nevjerstvu. U trećoj slici sluga Luka se vraća i govori da “je došao neki šumski duh koji psuje i koji želi da je vidi”, ali Jelena to odbija. U četvrtoj slici se pojavljuje glumac kao Grigorij Stepanovič Smirnov koji na scenu donosi elemente teatra.

Glumac vodi dijalog kao da su mu na sceni partneri glumci, Čehovljevi likovi, a u stvari su saksofon i bas gitara. Smirnov dolazi po novac koji mu je ostao dužan Jelenin “pokojni suprug jer je kupovao ovas od njega”, a koji mu je hitno potreban. Jelena “ne može odmah da mu vrati novac, jer poslovođa nije kod kuće” i uvrijeđena Smirnovljevom grubošcu odlazi.

U petoj, šestoj i sedmoj slici Smirnov “ljut, jer mu čak postaje teško” ostaje sam u sobi i čeka da dobije novac, a muzika violine označava i razvija temu ljubavi koja se rada izmedu njega i Jelene. Osma, deveta i deseta slika razvijaju sukob Smirnova i Jelene koji se srećno završava, a muzika bubnjeva je komentar za situacije, za karaktere likova i za njihove odnose. Tako instrumenti muzikom glume Čehovljeve likove i postaju glumci, a glumac glumom postaje instrument. Preplitanjem i spajanjem ova dva umjetnička načina izražavanja, muzike i glume, teatarska iluzija dobija hrabru i neobičnu, rijetko interesantnu dimenziju. To je nastavak traganja za novim prostorima u umetnosti…

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *