Melodije Bljeska i Oluje u Sarajevu

Melodije Bljeska i Oluje u SarajevuU okviru V Zimskog salona knjiga jedan od pratećih programa je kabaretsko-satirični poetski nastup Predraga Lucića i Borisa Dežulovića – “Melodije Bljeska i Oluje”.

Riječ je o programu koji je postao prepoznatljiv u regionu i za koji vlada i najveći interes. Dva bivša urednika “Feral Tribune”-a izvode svoju satiričnu poeziju, a neizostavo je vezana za naše “aktuelne situacije” na regonalnom nivou.

“Neki prapočetak “Melodija Bljeska i Oluje” dogodio se prije šest godina u Sarajevu, nakon promocije moje knjige “Haiku haiku jebem ti maiku”. Dok sam ja čitao, Boris Dežulović i Benjamin Isović su u knjizi označavali pjesme koje bi se dale pjevat. I onda smo pjevali do šest ujutro. Tako da se sada vraćamo na mjesto zločina. Te sarajevske noći je s nama bila i Drinka Gojković koja nas je poslije pozvala u Beograd i tamo smo, umjesto nekakvog klasičnog čitanja, napravili zajedničku zezanciju. I od tada, evo već skoro tri godine, pičimo okolo, čitamo i pjevamo, Boris “Pjesme iz Lore” a ja pjesme iz Ferala i Betona. To se pretvorilo u neku vrstu kabarea koji ima svoje stalne točke, ali i puno toga što se mijenja od nastupa do nastupa. Publika reagira tako da nam nije žao što poderemo glasove i svuda nam postavljaju isto pitanje: “Kad ćete opet doći?”. I onda dođemo ponovo i u Užice i u Zagreb, Beograd, Pulu… A i u Splitu smo nastupali nekoliko puta. Nedavno smo u Mostaru, u Abraševiću, imali prvi nastup na teritoriju BiH, i šta da ti kažem… Mostarcima se nije odlazilo iz Abraševića, a bogami ni nama. Pjesmu “Stade se cvijeće Rosom kititi” otpjevali smo tri puta, zadnja dva skupa s publikom. I eto, sve ono što smo u Sarajevu prije šest godina napravili slučajno, sada ćemo napraviti namjerno”, kaže Predrag Lucić.

‘Melodije Bljeska i Oluje’ održat će se 19. decembra u Pozorištu mladih sa početkom u 20 sati, a uz Lucića i Dežulovića nastupiće i bosanskohercegovački književnik Benjamin Isović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *