Memorijalna galerija 11/07/95

Za potpuni trijumf zla potrebno je da obični čovjek ne učini ništa – napisano je na ulazu u Galeriju, koja je uređena po najvišim svjetskim standardima sa sofisticiranom tehničkom opremom i infrastrukturom.

Memorijalna galerija 11/07/95 Sarajevo
Memorijalna galerija 11/07/95 Sarajevo

Memorijalna galerija 11/07/95 otvorena je danas u Sarajevu. Adresa je Trg fra Grge Martića 2 (četvrti sprat). Izložbena postavka smještena je na 300 kvadratnih metara, veći dio galerijskog prostora namijenjen je stalnoj izložbenoj postavci, dok je drugi dio galerije predviđen za privremene izložbe. Galeriju vodi Udruženje ‘Kultura sjećanja’, a predstavnik organizacije Ivica Pandžić naglasio je da je otvaranje Galerije određeno upravo za 12. juli, iz simboličnih razloga: ‘Izabrali smo upravo ovaj dan, koji će biti i Dan Galerije, kako bismo označili upravo onaj dan od kojeg počinje kultura sjećanja i sjećanje na genocid počinjen u Srebrenici.’

Osnovu postavku čine fotografije Tarika Samaraha, a u Memorijalnoj galeriji mogu se pogledati i izjave preživjelih svjedoka iz videodokumenata – Mapiranje genocida, više od 600 portreta stradalih, Mape lokacija do sada pronađenih masovnih grobnica i popis svih 8.372 stradalnika. Autori stalne postavke i izlagači su: Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Udruženje Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe, Institut za nestale BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava YIHR/Fama, Cinema for Peace Foundation, Videoarhiv genocida, Genocide Film Library BiH i fotograf Tarik Samarah.

Multimedijalna postavka čiji je cilj sačuvati sjećanje na stradanja Srebreničana prva je postavka ove vrste u BiH, a posjetiocima nudi autorske fotografije Tarika Samaraha, videodokumente – Mapiranje genocida i izjave preživjelih svjedoka, portrete stradalih i mape lokacija do sada pronađenih masovnih grobnica. Ideja otvaranja Galerije 11/07/95 pripremana je i razvijana nekoliko godina, a presudnu ulogu u njenoj realizaciji imale su Općina Stari Grad i TIKA – Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju, koja je finansirala projekt. Općina Stari Grad jedini je nivo vlasti koji je podržao ovaj značajan projekt.

Svi koji žele posjetiti Galeriju, to mogu učiniti 12. i 13. jula, od 9 do 21 sat, te od 27. jula 2012. godine, kada će Galerija i zvanično biti otvorena za javnost.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Memorijalna galerija 11/07/95”

 1. pozdravljam!!
  posebno Tarika jer se poznajemo,

  sinoć, 5.9. na TVSA, gledala sam dokumentarnu emisiju o postavci i značaju Galerije,
  podržavam osnivanje Galerije, u ratu sam i sama izgubila bližnje svoje,
  sa svojom djecom,želimo biti članovi udruženja “kultura sjećanja”,
  Galerija bi trebala biti stalno otvorena za posjetioce,
  posjeta Galeriji,trebala bi se naći u obaveznom programu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja ,
  amaterski napišem po koju sjetnu pjesmu,
  jednu sam Srebrenici posvetila, voljela bih da se ista u Galeriji čita i lista.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *