Mentalitet kriv za nedovoljno korištenje fitnes parkova

Planirana je i organizacija edukativnih skupova, na kojima će stanovništvu biti prikazane dobre strane fitnes parkova, uz pokušaj da se u Sarajevu formira mentalitet zemalja s Istoka gdje se, kažu, rano ustaje i trči, te koriste fitnes parkovi.

Fitness park kod mosta Malta

Fitness parkovi u svijetu nezaobilazan su dnevni ritual, ujutro prije doručka i navečer poslije posla. U Sarajevu su odnedavno dva takva parka, jedan na Trgu Oslobođenja, a drugi na Vilsonovom šetalištu. Deset fitness sprava u dva sarajevska parka pružaju iste mogućnosti kao i u gradovima odakle je potekla ideja postavljanja, ali mnoštvo je razloga zbog kojih Sarajlije ne koriste ove sprave u punom kapacitetu.

Iz Udruženja za arhitekturu, sport, rekreaciju i ekologiju AiR iz Sarajeva, koji su inicijator i organizator ovog projekta kažu da je prvobitni cilj pomoći građanima i približiti im dio atmosfere iz zemalja naprednijih od Bosne i Hercegovine. Navode da sprave nisu iskorištene 100 posto kako je zamišljeno, ali s obzirom na kulturu bh. stanovništva i činjenicu da baš ne prihvataju sve što je novo ili što je na javnom mjestu, dodaju da su zadovoljni.

Sprave, kažu inicijatori, koriste sve dobne skupine, od penzionera do djece. Ipak, sprave ovog tipa nisu preporučljive djeci mlađoj od deset godina, jer mogu biti opasne i nisu za igru: ‘One za igru će biti donirane djeci u obdaništima i dječijim igraonicama, a to će biti početkom septembra.’, dodaju iz ovog udruženja, ističući da će početkom septembra fitness sprave donirati i Zavodu Mjedenica i Centru Vladimir Nazor.

Planirana je i organizacija edukativnih skupova, na kojima će stanovništvu biti prikazane dobre strane fitnes parkova, uz pokušaj da se u Sarajevu formira mentalitet zemalja s Istoka gdje se, kažu, rano ustaje i trči, te koriste fitnes parkovi.

Iz Udruženja javljaju da će njihvoe aktivnosti biti realizovane i u Bijeljini i Banja Luci, kako bi i tmaošnji stanovnici imali – zdrav početak dana, te se nadaju da će korisnici ovih sprava ubuduće biti hrabriji, ne libeći se koristiti fitnes parkove zbog ljudi koji ih gledaju drugačije.

Oni koji već aktivno koriste sprave u parkovima su zadovoljni i smatraju ih odličnim načinom za zagrijavanje prije i rastezanje poslije trčanja. Zbog visokih temperatura koriste ih, uglavnom, u jutarnjim satima ili kasno uveče.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.