Merlinka u Sarajevu: Život je kabare

Cilj je da filmove dođu pogledati ljudi koji se ne slažu sa time da homoseksualci i žene homoseksualne orijentacije treba da imaju prava poput usvajanja djece ili stupanja u brak.

Merlinka u Sarajevu 2014
Merlinka u Sarajevu 2014

Sarajevski otvoreni centar uz podršku beogradskih Gej-lezbejskog info-centra i Doma omladine, po drugi put u Sarajevu održava filmski queer festival ‘Merlinka’. Cilj festivala, koji će se održati od petka 31. januara do 2. februara 2014. godine, promocija je prava i kulture LGBT osoba kroz filmsku umjetnost, koja je jedna od metoda borbe za smanjenje homofobije.

Ovo je praznik za sve ljubitelje filma koji vole drugačije teme i nešto što nemaju priliku da vide u svakodnevnom bioskopskom repertoaru. Tokom tri dana festivala, čiji će se program održati u sarajevskom Art Kinu Kriterion, biće prikazano 30 kratkometražnih i tri dugometražna igrana filma koji dolaze iz Izraela, Turske, Španije… Ove godine će na festivalu biti prikazan i jedan film iz Bosne i Hercegovine. Prikazuje se u nedjeljnom terminu, a autori su iz Udruženja ‘Okvir’.

U petak, 31. januara 2014. od 18 sati, festival otvara izraelski dugometražni film ‘Puževi na kiši’.

U subotu, 1. februara 2014. od 15 sati, biće održana diskusija o temi ‘Transeksualnost u tranziciji’, sa šest gostiju iz Hrvatske, Srbije i BiH. nakon diskusije će biti prikazano tri sata kratkometražnih filmova. Od 20 sati će biti prikazan turski igrani film ‘Dijete moje’.

U nedelju, 2. februara 2014. festival se privodi kraju sa tri sata kratkometražnog filma, a od 20 sati će biti održana posljednja festivalska filmska projekcija, španski film ‘Za 80 dana’.

Festival ‘Merlinka’ je dobio ime po ubijenoj trans-osobi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je bila harizmatična i zanimljiva. Po njoj je snimljen i film. Želimir Žilnik je nju uzeo za tri svoja filma kao glumicu, tako da je ovaj festival zapravo jedan omaž, na kraju jednom tragičnom životu jer je ona ubijen u 45. godini života i vrlo je tragično završila. Tijelo je nađeno tek poslije mjesec dana, tako da je festival sjećanje na nju, na njen hrabar život, pun optimizma i uopšte hrabrosti da se živi kako se želi.

Sarajevski otvoreni centar postoji od 2007. godine. Od 2010. godine se pripremaju događaji u javnom prostoru. Neki su samo za LGBT zajednicu, mnogi su i za cijelu javnost.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *