MESS 2012: Mrzim istinu

U okviru 52. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u sarajevskom Kamernom teataru 55 će u srijedu, 3. oktobra 2012. godine biti izvedena predstava Olivera Frljića ‘Mrzim istinu’.

Mrzim istinu
Mrzim istinu

‘Mrzim istinu’ prikazuje najtraumatičnije događaje porodičnog života Olivera Frljića, od njegove šesnaeste godine do trenutka kada je napustio dom. Glavni protagonist priče su majka Slađana, otac Dragan, sestra Marina, te sam autor. Protagonisti stalno zapadaju kroz Frljićev tekst u meta-kazališne komentare, gdje ispituju načela fikcionalizacije autobiografskih elemenata, te eventualne manipulacije koje proizlaze iz toga. Stalni povratak glavnih junaka na pitanja šta se zapravo dogodilo, te koja je prava porodična historija, određuje naslov ove predstave, koji daje ironičan komentar na ideju o umjetnosti kao posredniku bilo kakve istine.

Mrzim istinu
Mrzim istinu

Ova “mržnja istine” se dešava između Frljićevog teksta, u kojem je on prikazan kao žrtva porodične dinamike, i meta-teatarskih komentara glumaca, koji prekidaju sa tom vrstom diskursa samožrtvovanja. Glumci stalno razbijaju već određenu fikcionu strukturu, obraćajući se liku sina, tj. Olivera Frljića, kao reditelju predstave. Na taj način, porodična historija, kao i bilo koja historija, prikazana je kao konstrukt.

Mrzim istinu
Mrzim istinu

Ovaj projekt je započeo kao pisani tekst, ali sama predstava nema fiksnu strukturu. Glumci samo odlučuju kako postaviti scene, i u kojem smjeru razviti igru. Zbog toga, nastup je svaki put drugačiji. Ova mogućnost izbora postaje važan faktor, jer otvara mogućnost da glumci postave svoj subjekt na drugoj strani svojih uobičajenih reprezentacijskih funkcija. Glumac kao subjekt donosi i provodi odluke, i time ulazi u novo područje odgovornosti.

Reditelj: Oliver Frljić

Uloge:
Ivana Roščić
Rakan Rushaidat
Filip Križan
Iva Visković

Termini:
03. oktobar 2012 @ 20:00h i 22:00h
Mjesto: Kamerni teatar 55 Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *