MESS 2012: Urbi et orbi

U ishodištima naših postupaka, svako od nas otkriva istinskog sebe – netaknuti ego, predivnu slobodu. Ispovijest četvero ljudi sa muzikom i plesom.

Urbi et orbi
Scena iz predstave ‘Urbi et orbi’

Ovaj dramski tekst je vrlo specifičan, jer je naslov drame Jánosa Pilinszkya korišten kao ideja, ali je ideja sprovedena u formi improvizacija. Tekstualni predložak varira u formi i sadrži dramske segmente autora Pilinszkya i Heinera Müllera.

Urbi et orbi
Scena iz predstave ‘Urbi et orbi’

Da li nas je strah? Postoji li bilo kakva kazna? U vremenu ogoljenog humanizma reality showa i interneta, koji pokazuje i nudi sve, ali ne daje ništa suštinsko, šta predstavlja grijeh? Postoji li vjera? U šta – i da li vjera boli? Moćna, blasfemična zabava i strašna priča koja na sebi ima natpis – Urbi et Orbi, reditelja Andrása Urbána – problematizira ova pitanja.

Urbi et orbi
Scena iz predstave ‘Urbi et orbi’

U kontekstu male, dobro najavljene večeri, ispovjedi medija, sa rekvizitom – jedva i mikrofonom, jednim sapunom, lavor za pranje, civare, metalno bure… i rekvizitom poput fragmenata tekstova János Pilinszkya i Heiner Müllera, religioznih napjeva, nekoliko dvostiha, umjetnički osviještenog reditelja, četiri posvećena glumca i prostora koji je otvoren za improvizaciju – stvorena je ova scenska forma, koju reditelj s pravom naziva pripovijest… Sinkron u težnji da pronađe aktivniju formu verbalnog, govornog teatra i svježe krvi neverbalnog scenskog ‘proročanstva’.

Reditelj: András Urbán
Produkcija: Kosztolányi Dezső Theatre / Urbán András Company
Kostimografija. Svako spava u čemu god želi.
Fotografija: Edvard Molnar

Uloge:
Márta Béres,
Andrea Erdély,
Imre Elek Mikes,
Árpád Mészáros

Termin:
05. oktobar 2012 @ 20:00h
Mjesto: Pozorište mladih Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *