MESS: BH predstave autentični istraživački poduhvati

Mess 2009, plakatOdlukom festivalskog selektora gospodina Primoža Beblera, Bosnu i Hercegovinu će na ovogodišnjem Internacionalnom teatarskom festivalu MESS predstavljati djela “Zvijer na mjesecuâ” (Mostarski teatar mladih – Dino Mustafić), “Noraâ” (EastWest Center – Haris Pašović), te “Oblak od kamena – moja sjećanjaâ” (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka – Filip Grinvald). Selektor gospodin Bebler napravio je ovu selekciju nakon što je pogledao deset predstava iz 7 pozorišnih kuća iz Sarajeva, Tuzle, Banje Luke i Mostara.

„Video sam 10 nominiranih predstava i stekao povoljan utisak o vitalnosti, umetničkim ambicijama i izrazitom društvenom angažmanu bh. pozorišta. Iako se međusobno veoma razlikuju, što opet na svoj način podupire povoljan utisak, ovih deset predstava povezuju pomenuti atributi. To su veoma žive predstave, sa prepoznatljivim estetskim ciljem i artikulisanim, kritičkim pogledom na stvarnost.”, stoji u zvaničnom izvještaju selektora Beblera.

Ipak, odvagavši sve elemente, selektor Bebler odlučio se za spomenute tri predstave, dodatno obrazlošivši svoj izbor: „Pre svega radi se o autentičnim istraživačkim poduhvatima koji deluju uznemirljivo i estetski i sadržajno.

MOSTARSKI TEATAR MLADIH
R. Kalinoski: ZVIJER NA MJESECU
Reditelj: Dino MUSTAFIĆ
17. 10. 2009. @ 18:00 i 22:00
Akademija scenskih umjetnosti

„U predstavi „Zvijer na mjesecu” zapanjujuća kompaktnost događaja i rafiniranost izraza, nije preterano reći, dovedene su do savršenstva. Usklađenost rediteljskog jezika i glumačke igre, sa potresnom pričom, prosto pleni.”

Seta je šesnaestogodišnja Armenka, koju je njen sunarodnjak Aram odabrao za svoju ženu, onu s kojom će imati djecu, graditi budućnost, prebroditi tragove prošlosti. Aram i Seta dijele sličnu sudbinu, oboje su preživjeli genocid nad Armenima, cijele porodice su im pobijene, a tuga u srcima i bolna tišina, koja ih istovremeno veže i razdvaja, vuče se kroz cijelu predstavu. U svakom kritičnom trenutku njihovog odnosa, prošlost se opet vraća.

EASTWEST CENTER
Henrik Ibzen NORA
Reditelj Haris PAŠOVIĆ
18.10.2009. @ 19:30
UNITIC

„U ovoj predstavi je očaravajuća silina, dinamika, izazov, odnosno konsekventno sproveden radikalan rediteljski koncept. Predstava je puna paradoksalnosti, ona je buntovna ali i kontemplativna, progovara vrlo zrelo i jako mladalački.„

Hrabra i provokativna predstava Nora režisera Harisa Pasovića ruši sve stereotipe. Ova predstava je istovremeno zabavna, s odličnim plesom, kostimima, igrom svijetla, muzikom ali i duboko ozbiljna u svojim pristupu filozofiji slobode, individualizma i prava žena.

Potrebno je pomenuti da će u okviru specijalnog programa festivala biti prikazana predstava „Klasni neprijatelj”, režisera Harisa Pašovića. Ovo izuzetno teatarsko ostvarenje se pred sarajevsku publiku vraća okićeno lovorima međunarodne kritike i publike nakon turneje po najpoznatijim i najpriznatijim pozorišnim festivalima.

NARODNO POZORIŠTE REPUBLIKE SRPSKE BANJA LUKA
Radmila Smiljanić: BALON OD KAMENA – MOJA SJEĆANJA
Reditelj: Filip GRINVALD
19.10.2009. @ 19:30
Narodno pozorište Sarajevo

„Pravi kaleidoskop, u kome je pozorišno istraživanje započelo za autorkinim pisaćim stolom i na putu do glumaca prošlo kroz zavodljivo senzibilnu optiku reditelja. Pred nama je razbarušen, poetičan hepening sabijen u intimnu, izpovednu prozu.”

Riječ je o praizvedbi teksta Radmile Smiljanić, koji je režirao mladi beogradski reditelj Filip Grinvald. Scenografiju za predstavu je radio Vladimir Pavlović, kostime Zagorka Stojanović, uz asistentkinju Ivanu Jovanović, muziku bend “Sopot”, a scenski pokret Miloš Paunović. Priča govori o vremenu socijalizma u jednom krajiškom selu, a sve kroz naraciju glavne junakinje koja je smještena u naše doba.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *