MESS najavio sljedeće izdanje

MESS
MESS
Slijedeći, 51. Međunarodni teatarski festival MESS počet će 1. i trajat će do 10. oktobra 2011. godine, sa svojim programima World MESS, Mittel Europa i Children MESS, te će ponovo biti takmičarskog karaktera. Zadržat će se tradicija saradnje sa Ars Aevi, te će prateći program početi izložbom 30. septembra 2011. godine.

U osvrtu na upravo završeni jubilarni 50. MESS festival, direktor Festivala Dino Mustafić je napomenuo da smo proteklih dana imali priliku pogledati teatarsku produkciju imena koja su ga uveličala u proteklih 13 godina otkako Festival nosi prefiks “međunarodni”.

“Ovogodišnji MESS bio je ono što je MESS etablirao u tematskom smislu – angažirana umjetnost otpora, koja je bila refleksija vremena u kojem živimo.”, istakao je Mustafić napominjući da smo se u ovogodišnjem MESS-u prisjetili kako je ovaj festival evoluirao i kako je vremenom otvarao put eksperimentu i tražio svoj teatarski izraz. Najavljujući programsku orijentaciju za slijedeći festival, Mustafić je najavio da će ostati vjeran dvjema osnovnim odrednicama: „Dovodit ćemo i dalje etablirani pozorišni mainstream koji pohodi svjetske festivale, a istovremeno ćemo otvarati put malim pozorišnim trupama, novim imenima, novim tokovima u teatru.”, rekao je Mustafić.

Predsjedavajući Umjetničkog savjeta i selektor festivala, Giorgio Ursini Uršič istakao je da je dolazak najvećih imena na ovogodišnji Festival bio isključivo na prijateljskoj, a ne komercijalnoj osnovi i da se to ne može uvijek očekivati. „Na slijedeći, 51. MESS, pokušat ćemo dovesti najaktuelnija imena iz teatarske produkcije koja nisu nikad do sada bila na Festivalu, kao npr. Ariana Mushkin, koja je tokom rata u BiH bila inicijator i pokretač Avinjonske deklaracije kojom je promijenjen odnos Francuske prema ratu u BiH, zatim trupe iz Islanda, Njemačke, Latinske Amerike, Japana, Bugarske i mnoge druge. To je ono što želimo, a nadamo se da ćemo u tome uspjeti.”, naglasio je Ursini Uršič.

Od slijedeće godine Future MESS, program za mlade reditelje bit će festival u festivalu. Selektorica Selma Spahić je najavila da će okosnicu programa činiti pet predstava, te da će se nastojati predstaviti što više zemalja preko mladih reditelja. „Privilegija je da se Future MESS dešava paralelno sa MESS-om, kako bi umjetnici iz cijelog svijeta imali priliku kroz radionice, master class i druge programe razgovarati sa najznačajnijim teatarskim imenima današnjice.”, objasnila je Spahićeva.

Na konferenciji za medije direktor Festivala saopštio je da je ovogodišnji dobitnik nagrade za teatarsku kritiku „Marko Kovačević” profesor Sulejman Bosto za prijevod knjige „Estetika performativne umjetnosti”. „Prijevod je autorsko djelo i ova knjiga govori o većini onoga što smo imali priliku gledati posljednjih godina na MESS-u.”, objasnio je Mustafić. Nagrada će profesoru Bosti biti uručena na slijedećem festivalu kada bude predsjedavao žirijem za slijedećeg laureata u ovoj kategoriji.

Pod motom “Zauvijek mladâ” 50. Festival MESS je trajao od 15. do 31. oktobra 2010 i ugostio preko 600 umjetnika i gostiju iz 15 zemalja, te upriličio izvedbu preko 50 festivalskih programa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *