MESS najavljuje: Teatar u službi čovječanstva

Dino Mustafić
Dino Mustafić
Internacionalni teatarski festival MESS će povodom Svjetskog dana teatra, 27. marta, objaviti program 51. festivala koji se održava od 30. septembra do 9. oktobra 2011. godine u Sarajevu i Zenici.

Nakon prošlogodišnjeg slavljeničkog izdanja, ove godine Festival se vraća svojim takmičarskim kategorijama i programima – World MESS, Mittel Europe i Children MESS, dok se poseban program sprema za selekciju festivala koja promovira mlade reditelje – Future MESS.

“Želja nam je da svake godine na Svjetski dan teatra predstavimo program Festivala i na taj način dodatno skrenemo pažnju na vrijednost teatra za kulturu jedne države.”, istakao je ovim povodom Dino Mustafić, direktor Festivala.

Kao dio predstavljanja programa Festivala za 2011., bit će upriličena prezentacija globalne poruke povodom Svjetskog dana teatra “Teatar u službi čovječanstva”, čija je autorica Jessica A. Kaahwa, dramatičarka, redateljica, glumica i teoretičarka iz Ugande.

“Teatar suptilno prožima ljudsku dušu koju stežu strah i sumnje. Mijenja sliku o samome sebi – i otvara jedan svijet mogućnosti za pojedince, a time i zajednicu. On može dati smisao dnevnim stvarima i u isto vrijeme osujetiti nesigurnu budućnost. On se može uključiti u politiku nekog naroda na jednostavne načine. Zbog toga što je sveobuhvatan, teatar predstavlja jedno iskustvo koje je u stanju promijeniti predrasude.”, kaže se između ostalog u poruci koja će biti predstavljena u nedjelju, 27. marta 2011., godine.

Festival MESS je prošle godine obilježio 50 godina postojanja uz najveća imena svjetske teatarske produkcije. Gosti Festivala su bili Bob Willson, Frank Castorf, Jan Lauwers, Viliam Docolomansky, te najistaknutija imena teatarske umjetnosti u regionu. U okviru jubilarnog izdanja odigrano je 35 predstava na 9 lokacija, a Festival je bio domaćin za 600 gostiju iz 14 zemalja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *