Microsoft priznanja nastavnicima u Evropi

Microsoft priznanja nastavnicima u Evropi, predstavnici BiHŠesti evropski Inovativni forum za nastavnike, u organizaciji Microsoft-a, ove je godine okupio obrazovne stručnjake i nastavnike iz 40 evropskih zemalja.

150 stručnjaka za inovativan pristup obrazovanju su imali priliku da razmjene ideje, iskustva i najbolje primjere iz prakse, a sve sa ciljem integriranja tehnologije i inovativnomg obrazovanja u nastavne planove.

Microsoft BiH je ove godine uspio uključiti i nastavnike iz Bosne i Hercegovine, koji su za tri projekta na teme iz tehničkih predmeta, istorije i engleskog jezika dobili i dvije nominacije za nagradu “Educator's choice”.

Edina Pučić, predstavnica iz Elektrotehničke škole Tuzla je po povratku iz Beča izjavila: “Posjeta inovativnom forumu u Beču je bila jedinstvena prilika za razgovor sa kolegama iz cijele Evrope i razmjenu iskustava. Predstavljeni projekti su mi bili izvor inspiracije za još aktivniju upotrebu tehnologije u obrazovanju.”

Ratko Kolovrat, predstavnik iz Srednje škole Gornji Vakuf – Uskoplje i Goran Grujić iz Tehničkog školskog centra Zvornik – Karakaj, su dodali da će saznanja prikupljena tokom posjete forumu u velikoj mjeri uticati na njihov rad u budućnosti, a činjenica da su tokom prvog predstavljanja ostvarili i dvije nominacije u grupi Educator's Choice im predstavlja posebno zadovoljstvo.

Tokom foruma, Microsoft je objavio detalje o investiciji vrijednoj $ 500 miliona, koja je namjenjena za unapređenje obrazovnog sistema i 10 novih zemalja iz Centralne i Istočne Evrope koje su uključene u program „Partneri u učenju”, inicijativi koja će omogućiti obrazovnim radnicima da prenesu znanje na svoje studente na najbolji način. Nove članice programa su: Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Kipar, Gruzija, Makedonija, Malta, Crna Gora i Uzbekistan.

Andrea Rittersberger, sa Konzervatorij Univerziteta u Beču, u funkciji vrhovnog suca na ovogodišnjem forumu je izjavila: “Pripreme studenata za rad i život u 21. vijeku podrazumjeva i uvođenje fundamentalnih promjena u način korištenja tehnologije kao alatke za učenje ali i istovremeno obuku studenata za korištenje te tehnologije.”

Pobjednici na ovogodišnjem Evropskom forumu učestvovati će na svjetskoj konferenciji inovativnih nastavnika koja se u organizaciji Microsoft-a održava u Brazilu tokom mjeseca novembra.

Program je pokrenut 2003. kao globalna desetogodišnja inicijativa sa investicijom u iznosu od $500 miliona u 110 zemalja, a u koji je uključeno 130 miliona studenata i nastavnika. Od 2003. godine do sada, kreirano je ukupno 52 inovativne mreže nastavnika i osnovano 12 škola sa inovativnim pristupom obrazovanju.

Program “Partneri u učenju” se fokusira na tri glavna područja koja imaju najveći potencijal da osnaže i transformišu obrazovanje: inovativne škole, inovativni nastavnici i inovativni studenti, a cilj je da se ohrabri saradnja između obrazovnih radnika u svijetu glede novih pristupa učenju, a ujedno da se studentima omogući pristup programima i obrazovnim planovima koji integriraju tehnologiju u sam proces učenja.

Microsoft BiH
Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina osnovana je sredinom 2006. godine. U cjelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i posvećena je razvoju bosanskohercegovačkog IT tržišta. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda u BiH je razvoj prodajne mreže, uključujući marketing, konsultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške. U saradnji s domaćim partnerskim kompanijama, Microsoft posvećuje posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *