Miholjsko ljeto na Obali

Bablje ili Miholjsko ljeto produženo je razdoblje toplog i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni. U našim krajevima najčešće traje do sredine oktobra, a pojava je posljedica izraženog grebena azorske anticiklone. U narodu poznato kao Miholjsko ljeto, prema blagdanu sv. Mihovila (29. septembar).

Miholjsko ljeto na Obali (foto: Mina Ćorić)
Miholjsko ljeto na Obali (foto: Mina Ćorić)

Do pola jedan je bila na času klavira, onda korakom merila grad, i usput gledala izloge, pardon, svoj odraz u njima. U kosi još, poput venca, ona molska kadenca. Mala vračka da upravo tad uz caffe Kibic polagano nadođe on, kao plima. Tajne su tu zato da ih neko nasluti. Postoji reč koja vredi tek kad se oćuti. Bogu je kanuo čaj, svud je prsnuo sjaj. Jedan platan će ostati zlatan. Ona kroz smeh čvrsto svoju kajdanku stišće. Ne drhti on, to je samo to uvelo lišće, blaženo Miholjsko leto, jedno i sveto za njih.

A on je nosio naglas svojih skoro osamnaest, sve češće mu govore Vi. Begeš u grudima udara, bije u bronzane žice. U džepu sretni staklenac, ko ono novčić i zdenac. Mala vračka da nestanu svi. A ona bane ko lupež i prospe mu kosu u lice. Tajne su tu zato da ih neko nasluti. Postoji reč koja vredi tek kad se oćuti. Bogu je kanuo čaj, svud je prsnuo sjaj. Jedan platan će ostati zlatan. Ona kroz smeh čvrsto svoju kajdanku stišće. Ne drhti on, to je samo to uvelo lišće, blaženo Miholjsko leto, jedno i sveto za njih.

Miholjsko ljeto na Obali

fotografije: Mina Ćorić
muzika: Đorđe Balašević
sklopio: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *