Miljacka i njeni mostovi

Galerija MakMiljacka i njeni mostovi su tema izložbe fotografija Edhema Ede Joldaša koja je otvorena u Galeriji Mak, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Edhem Edo Joldaš je penzioner koji se fotografijom bavi još od 1960. godine, a izložba je postavljena u duhu obilježavanja gotovo pedeset godina bavljenja umjetnošću.

U galerijskom je prostoru izloženo tridesetak kolor fotografija koje oslikavaju sarajevske mostove u svjetlu autorske vizure. Fotografije su rađene tokom proteklih godina pa je Joldaš za izložbu napravio izbor od velikog broja radova posvećenih mostovima na Miljacki.

“Joldaš je svojim radom prisutan na gotovo svim kulturnim manifestacijama u gradu i često sarađuje i sa našim Muzejom. Autor do danas potpisuje više od 4'000 fotografija sa različitim motivima, a najčešće je riječ o pejzažima Sarajeva ili različitim detaljima grada, kao i ekološkoj problematici. Tako su cvijeće i priroda često u fokusu Joldaševog objektiva.”, istaknula je na otvaranju izložbe Medhija Maglajlić, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Edhem Edo Joldaš je već uradio i fotografije sarajevskih avlija sa cvijećem karakterističnim za te prostore, a u planu je da se one objave u knjizi “Avlije – nekad i sad”. Joldaš također piše autorske tekstove i za nekoliko časopisa, poput “Fondeko” i “Turizam”.

Izložba će u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH biti otvorena tokom vikenda.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *