Milomir Kovačević Strašni u Umjetničkoj galeriji BiH

Milomir Kovačević Strašni
Milomir Kovačević Strašni
U septembru će u Umjetničkoj galeriji BiH biti otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog “O prvim slobodnim demokratskim izborima u BiH oktobar/novembar 1991.â”

Namjera autora je prikazati dio opusa (oko 200 fotografija), ali i podsjetiti na zajedničku blisku prošlost te važnost “izbora”, a sve s ciljem apeliranja na svijest birača. Ova izložba korespondira na jedan drugačiji način s predizbornim kampanjama, ukazujući na njihovu pozadinu i moguće posljedice nerealnih obećanja koje iz njih proizlaze.

Milomir Kovačević nas svojim fotografijama vodi kroz vrijeme. Tako će na ovoj izložbi posjetioci vidjeti slike predratnog i ratnog Sarajeva. Fotografije koje simbolizuju epohu na zalasku. Fotografije koje simbolizuju kraj jednog doba. Susrete starih i novih lica u izlozima. Ulice. Grafite. Uzbuđenje i uznemirenost. Nadu i zabrinutost.

“Ideja o izložbi motivisana je nastupajućim oktobarskim izborima. Ona je svjedočanstvo o jednom vrlo posebnom trenutku u istoriji naše zemlje i grada na prelasku iz jednog doba u drugo. Trenutku u kojem smo se, zatečeni dotad nepoznatom odgovornošću koju nam daje sloboda glasanja, prvi put osjetili gospodarima svoje sudbine.

Skoro 20 godina nakon prvih višetranačkih izbora u BiH namjera mi je da svakog od posjetilaca, slučajnih i namjernih prolaznika, svakog građanina, podsjetim na to vrijeme i na ono koje mu je uslijedilo, te da kroz svoj lični izraz, fotografiju, vratim u sjećanje ne tako davne događaje i podstaknem na razmišljanje o budućnostiâ”, izjavio je Milomir Kovačević Strašni, povodom predstojeće izložbe.

Dekretom predsjednika Republike Francuske od 7. maja 2007. godine umjetnički fotograf Milomir Kovačević Strašni odlikovan je Nacionalnim ordenom viteza za zasluge. “Chevalier dans l\'Ordre National du Meriteâ” je, uz priznanje Legije časti, jedno od dva najveća francuska odlikovanja za zaslužne građane.

Kovačević je kultni lik bosanskohercegovačke fotografije, hroničar sarajevskih zbivanja prije, a posebno tokom Opsade Sarajeva, koji je u tom periodu snimio više od 30.000 fotografija te ih predstavio na izložbama “In Memoriamâ”, “Tito in Warâ”, “Ase ležiâ”, “Apocalipse Nowâ”, “Sarajevo u srcu Parizaâ”; Strašni je još dobitnik prestižne nagrade Credit Commercial de France Fondacije za fotografiju. Danas živi i radi u Parizu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *