Ministarstvo i studenti postigli dogovor

Studenti će biti na vrijeme obaviješteni kada će prijevoznici biti tehnički spremni za izdavanje karata.

Haris Lulić

Cijena mjesečnih studentskih karata za javni gradski i prigradski prijevoz u Kantonu Sarajevo od prvog jula ove godine iznosit će 16 KM. Ovu cijenu studenti će plaćati za korištenje javnog prijevoza u prvoj zoni, dok će cijena mjesečne karte za korištenje javnog prijevoza u dvije zone iznositi 23 KM, odnosno 24,5 KM za tri i 29,8 KM za usluge prijevoza u četiri zone. Pravo na karte po ovim cijenama imaju svi redovni i redovni-samofinansirajući studenti upisani na visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Karte će biti izdavane na polugodišnjem nivou i to po cijeni od 96 KM (cijena mjesečne karte pomnožena sa šest) za korištenje javnog prijevoza u prvoj zoni, dok će se za ostale zone cijena polugodišnje karte obračunavati na isti način. Rok važenja biće do 31. decembra ove godine, za pomenute kategorije studenata, izuzev za redovne i redovne-samofinasirajuće studente brucoše kojima će se cijena karata obračunavati po istom cjenovniku, ali od momenta upisa na visokoškolsku ustanovu.

“Cijene karata dogovorili smo sa predstavnicima Studentskog parlamenta i utvrdili da one budu na nivou đačkih. Troškove prijevoza djelomično će finansirati korisnici po pomenutim cijenama, dok će drugi dio troškova za prijevoz ove kategorije subvencionirati Kanton Sarajevo.”, rekao je Haris Lulić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Postotak subvencije za mjesečnu kartu iznosit će od 51 do 62 posto, u zavisnosti od zone.

“Sretna sam zbog postignutog dogovora. To je najbolje rješenje koje su zajedno sa Vladom Kantona mogli postići za studente. Dogovor je postignut u ravnopravnim partnerskim odnosima sa Vladom KS.”, izjavila je Jasmina Dizdarević, predsjednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Studenti će biti na vrijeme obaviješteni kada će prijevoznici biti tehnički spremni za izdavanje karata. Prilikom podnošenja zahtjeva za kartu dužni su popuniti obrazac “Prijave za subvenciju prijevoza redovnih studenata u javnm gradskom i prigradskom saobraćaju”, koji će moći preuzeti na web stranici Vlade Kantona Sarajevo http:vlada.ks.gov.ba ili lično u šalter sali Kantona Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *