Mirjana Karanović dobitnica nagrade ‘Dani Sarajeva’

Svojim je primjerom i djelom Mirjana Karanović dala doprinos jačanju regionalne saradnje u doba kada tako nešto u javnosti nije bilo popularno.

Mirjana Karanović prima nagradu Dani Sarajeva od prethodnog dobitnika Branka Cvejića (Beograd, maj 2012)
Mirjana Karanović prima nagradu Dani Sarajeva od prethodnog dobitnika Branka Cvejića (Beograd, maj 2012)
Nagrada festivala „Dani Sarajeva“, koja se od 2010. godine uručuje osobi ili instituciji koja doprinosi zbližavanju i jačanju saradnje Beograda i Sarajeva, ove godine je dodeljena glumici i pedagoškinji Mirjani Karanović.

Nisam sigurna da sam ovo zaslužila. Kada dobijem priznanje za glumu, znam da sam neku ulogu pripremala, vežbala, borila se za povratno priznanje. A ovo je moj život, to bi bilo to i sa i bez nagrade. Treba živeti sa sobom čitav život, i najbolje je da radiš ono sa čim možeš da živiš. Sloboda je u tome da odrediš sa čime možeš da živiš. Sarajevo jeste moj život već 11 godina, tamo često igram u predstavama, osećam ga kao drugu kuću. Užasno mi je žao što politika toliko kvari napredak koji postižemo u kulturi.“, rekla je Mirjana Karanović prilikom uručenja nagrade.

Mirjana Karanović se zahvaljuje na nagradi Dani Sarajeva (Beograd, maj 2012)
Mirjana Karanović se zahvaljuje na nagradi Dani Sarajeva (Beograd, maj 2012)
Mirjana Karanović kroz čitav svoj rad podstiče slabije da se izbore za svoje mesto u društvu. Oštra na jeziku, prema neprijateljima slobode vrlo je direktna i precizna u odbrani ljudskih prava. Priznanje je zaslužila ne samo profesionalnim, već i javnim delovanjem.

Ovo nije glumačka nagrada, dobila je gotovo sva priznanja za glumu. Ovo je više pedagoška nagrada i verujem da će joj zato biti posebno drago. Za generacije koje dolaze Mirjana je primer vrhunske umetnice koja nije izgubila osećaj za društvo u kom živi. Ni danas, dvadeset godina od početka opsade Sarajeva nije prestala da opominje na posledice koje je rat doneo.“, naglasio je pre urucenja nagrade Andrej Nosov, predsjednik Hartefakt fonda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *