Mjesec doniranja i transplantacije organa

Darujmo nadu - Donorska mreža BiH (DMBH)Oktobar je svjetski Mjesec doniranja i transplantacije organa. Udruženje altruista DOBRO i Donorska mreža Kantona Sarajevo planiraju niz aktivnosti posvećenih ovoj temi sa ciljem podizanja svijesti građana o nužnosti doniranja organa poslije smrti.

Nekoliko podataka:
– U Bosni i Hercegovini novi bubreg čeka 600 oboljelih.
– Razlike u troškovima transplantacije organa u BiH i inozemstvu se kreću od 120.000KM do 400.000KM. To su za pacijente nedostižne sume.
– Entitetski zakoni o transplantaciji organa, premda u parlamentarnoj proceduri, ipak još uvijek nisu usvojeni.
– U 2008. godini u Bosni i Hercegovini je izvršena JEDNA (brojevima: 1) transplantacija bubrega.

U subotu 10.10.2009. od 11 do 15h, na trgu preko puta Parkuše će se održati promocija i druženje s građanima.

Potražite volontere i članove Donorske mreže Kantona Sarajevo i informišite se o presađivanju organa, potpišite donorsku karticu, pitajte doktore i članove Donorske mreže Kantona Sarajevo sve što Vas zanima – otklonite svoje sumnje, razgovarajte sa pacijentima koji čekaju na transplantaciju organa, razgovarajte sa onima koji su takvu transplantaciju izvršili i dobili priliku za novi život zahvaljujući doniranom organu.

Naša gošća taj dan biti će i dr. Mirela Bušić – voditeljica Nacionalne transplantacijske koordinacije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u Hrvatskoj.

Hrvatska je članica Eurotransplanta, međunarodne neprofitne organizacije koja se bavi razmjenom organa između zemalja članica i dodjele istih pacijentima kojima taj organ odgovara, čime se stvara efikasan sistem transplantacije organa.

Tako je u Hrvatskoj u 2008. izvršeno 20 transplantacija srca, 65 jetre i 158 bubrega, što predstavlja nužne i iznimno vrijedne primjere i iskustva za uspostavljanje sistema doniranja i transplantacije organa u BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *