Modul Memorije 2010

Modul memorije 2010Modul Memorije 2010 će biti održan od 4. do 24. aprila, u Sarajevu. Ove godine donosi 6 programa (teatar, film, izložbe fotografija, radionice, konferencija, promocija knjige), a osnovni cilj projekta jeste da očuva sjećanje na tragičnu prošlost, te da prepozna sve vrijednosti koje je taj period proizveo.

>> POGLEDAJTE PROGRAM MODULA MEMORIJE 2010

“Ove godine program je intenzivniji nego ranije. Na početku Modula Memorije 1996. bavili smo se istraživanjem onoga što je nastalo u umjetnosti u periodu opsade Sarajeva. U posljednje vrijeme program Modula Memorije skreće pažnju građanima BiH da budu suosjećajniji na patnje drugih, jer smo jednako očekivali od svijeta kada se užas rata događao nama. Jedino tako ovi programi imaju smisla.”, riječi su Nihada Kreševljakovića, izvršnog producenta Festivala MESS i koordinatora projekta Modul Memorije.

Direktor Festivala MESS, Dino Mustafić, predstavio je detalje o Konferenciji „Umjetnost i sjećanje – umjetnička istina i odgovornost”, koja je organizirana u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo.

“Kreativan i kritički odnos prema prošlosti nužan je da otvorimo perspektivu budućnosti. Učesnici ove konferencije upravo su umjetnici i intelektualci koji su se upravo na takav angažiran način bavili umjetnošću, te vjerujem da će konferencija otvoriti nove perspektive. Bosanskohercegovačko društvo mora da njeguje kulturu sjećanja, kako bi postalo normalno, civilizirano i perspektivno.”, istakao je Mustafić.

Među programima Modula Memorije 2010 je izložba hrvatske fotografkinje Sandre Vitaljić, čija se fotografija Jasenovca nalazi na ovogodišnjem plakatu MM. Također, tu je i vrlo uzbudljiv film „Ubiti slona” o posljednjim izraelskim napadima na pojas Gaze, te potresni film „Srce Jenina”. Pred kraj Modula Memorije održat će se premijera Sarajevske pozorišne tragedije, autora Peđe Kojovića u režiji Gorčina Stojanovića, u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Modul Memorije ove godine organiziran je u saradnji sa slijedećim institucijama: Inicijativa Belfast-Sarajevo, Fond otvoreno društvo Soros, Fond za humanitarno pravo, Festival Pravo Ljudski, Deblokada, Bošnjački institut, ASU, GHB Medresa, Dom oružanih snaga BiH, Kino Meeting point, Udruženje Urban, Videoarhiv, Općina Stari Grad.

Ulazi na sve programe Modula Memorije su besplatni, osim pozorišne predstave.

>> POGLEDAJTE PROGRAM MODULA MEMORIJE 2010

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *