Monstrum stigao u pritvorsku jedinicu Suda BiH

Veselin Vlahović Batko iz rešetaka (Sarajevo, 26. august 2010)
Veselin Vlahović Batko iz rešetaka (Sarajevo, 26. august 2010)
Osumnjičeni za ratne zločine u sarajevskom naselju Grbavica Veselin Vlahović Batko prebačen je večeras u pritvorsku jedinicu Suda BiH, gdje će ga saslušati postupajući tužilac. Proces izručenja Veselina Vlahovića Batka bh. pravosudnim organima počeo je jutros, a u BiH je iz Španije prebačen zakupljenim čarter letom, jer ga nije htjela primiti nijedna redovna avionska linija.

Avion u kojem se nalazio Vlahović u Sarajevo je sletio oko 20.00 sati. “Tužilac je ranije pripremio sve, te će sudija na osnovu njegovog prijedloga Vlahoviću odrediti pritvor”, kazao je danas sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić. Prije tri dana sudija suda u španskoj provinciji Alicante izdao je službenu saglasnost da Veselin Vlahović Batko može biti isporučen BiH, iako je već osuđen u Španiji na zatvorsku kaznu od četiri godine, koja bi trebala biti uključena u jedinstvenu kaznu po okončanju postupka u BiH.

Veselin Vlahović Batko (Sarajevo, 26. august 2010)
Veselin Vlahović Batko (Sarajevo, 26. august 2010)
Vlahović je osumnjičen da je od 1992. do 1995. godine učestvovao u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva u sarajevskom naselju Grbavica, a za njim je, na zahtjev Tužilaštva BiH, raspisana potjernica u oktobru 2008 godine. Tužilaštvo BiH ga sumnjiči za “54 krivičnopravne radnje” počinjene nad civilima Bošnjacima i Hrvatima na Grbavici, uključujući ubistva, mučenja, prisilne nestanke i silovanja. Španska policija 2. marta uhapsila je Veselina Vlahovića Batka.

Za Vlahovićem, koji je poznat kao “monstrum sa Grbavice”, bile su raspisane tri međunarodne potjernice, od kojih jedna za genocid. U trenutku hapšenja kod Vlahovića su pronađeni lažni bugarski dokumenti. Vlahović je i u Španiji optužen za više krivičnih djela, uključujući i razbojništvo. Veselin Vlahović zvani Batko pobjegao je 2001. iz zatvora u Spužu kod Podgorice.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *