Mostarac prva žrtva svinjske gripe u BiH

virus Svinjske gripeKonačnim testom u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđeno je da je 40-godišnji Mostarac, koji je preminuo sinoć, prva žrtva H1N1 u BiH.

Trenutno je u KCUS-u hospitalizirano četvero pacijenata oboljelih od nove gripe i jedna djevojčica za koju se čekaju rezultati testiranja, a kod koje postoji sumnja na ovo oboljenje. Prema riječima glasnogovornice KCUS-a, do sada je obavljeno preko 250 provjera, od koji je kod 121 pacijenta nalaz bio pozitvan na virus H1N1.

Na području Unsko-sanskog kantona tokom vikenda zabilježen je prvi slučaj oboljenja o nove gripe. Riječ je o djevojčici iz Velike Kladuše koja ima lakši oblik oboljenja zbog čega je upućena na kućno liječenje, potvrdila je direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Jasmina Cepić.

Iz Kliničkog centra u Sarajevu apeliraju da pacijenti izbjegavaju gužve i prvo se jave svome ljekaru – po mogućnosti telefonom. Savjetuju one koji su prehlađeni da ostanu kod kuće, da uzimaju antipiretike i vitamine. Također, osobe koje su oboljele od nove gripe trebale bi nostiti maske kako ne bi zarazile druge. Obavezno je i češće pranje ruku. Temperature, koje su za ovo doba godine visoke, ne idu nam na ruku jer su pogodne za veće širenje bacila. Terapija koja se koristi za ovu gripu jesu lijekovi Tamiflu, kajih, kako kažu ima dovoljno.

ftv / sarajevo.co.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *