Mostarska liska pod upitnikom

Mostarska djelidbaNarodno pozorište Mostar, četiri mjeseca nakon što je stavljen katanac na bravu, trebalo bi svoja vrata da otvori 14. februra za kada je zakazana besplatna izvedba predstave “Mostarska djelidba”. Hrvatsko narodno kazalište Mostar i dalje ostaje u generalnom štrajku.

“Uprkos teškoj finansijskoj situaciji i agoniji nastaloj zbog neriješenog pravnog statusa, glumački ansambl redovno vježba”, kaže nam direktor Narodnog pozorišta Mostar Šerif Aljić.

Glumci žele da budu spremni za izvođenje predstava nakon što budu riješeni problemi ove teatarske kuće, a moraju jednog dana biti riješeni. Mi se iskreno nadamo da će mostarske vlasti ubrzo postići dogovor i preuzeti svoja osnivačaka prava, odnosno vlasništvo nad pozorištem i početi izvršavati svoje obaveze. Mi smo odlučili da radimo, pa makar sa dugovima.

Iz gradskog budžeta za 2009. godinu izdvojeno je 100.000 maraka za Narodno pozorište što nije dovoljno ni za otplatu polovine dugova – nedostaje još 150.000 maraka da budu izmireni.

Zbog besparice, potpuno je neizvjesno hoće li ove godine u Narodnom pozorištu Mostar biti održan osmi po redu internacionalni teatarski festival komedije “Mostarska liskaâ”.

“Očekujemo da festival finansijski podrži Ministarstvo culture FBiH, Grad Mostar, a nadamo se da će biti i sponzora. Organizacija festivala “Mostarska liskaâ” prošle godine koštala je oko 50.000 maraka i nisam siguran da ćemo ove godine moći da obezbijedimo toliko novaca. Zbog toga još nismo odredili selektora festivala i broj predstava iz regiona”, kaže Aljić i dodaje da bi se festival “Mostarska liskaâ” trebao održati od 20. aprila do 1. maja ove godine.

Hrvatsko narodno kazalište Mostar, za koje je prošle godine iz gradskog budžeta također izdvojeno 100.000 maraka, uspjelo je izmiriti svoje dugove za 2009. i sada je, po riječima direktora Ivica Ovčar, na pozitivnoj nuli, ali je i dalje u štrajku dok pravni status ne bude potpuno riješen.

“Ne postoji mogućnost da se Narodno kazalište ugasi, pored ostalog i zato što se upravo radi na raspodjeli vlasništva po principu pola i pola između Hercegovačko – neretvanskog kantona i Grada Mostara. Jedino što može usporiti rješavanje pravnog statusa jeste mogući zahtjev da promijenimo ime, odnosno izbacimo prefiks ” hrvatskoâ” ali o tome će odlučiti politika”, kazao nam je jučer Ovčar.

Glumački ansambl HNK I dalje je na okupu, ali predstave neće igrati poštujući tako stav Sindikata da kazalište bude zatvoreno sve dok pravni status ne bude riješen.

“Nažalost, ništa ne možemo planirati dok status ne bude riješen, a to opet povlači i izbor Upravnog odbora, potom imenovanje direktora i na kraju finansije što traži dosta vremena”, objašnjava Ivica Ovčar.

piše: Naida Balić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *