Mostrum s Grbavice večeras u Sarajevu

Željko Komšić
Željko Komšić
Španija će danas izručiti osumnjičenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini Veselina Vlahovića, poznatog i kao “monstrum sa Grbavice”, pravosudnim organima BiH.

“Prema formalno proceduralnim pravilima, a uz najveće mjere sigurnosti, u večernjim satima se očekuje dolazak ekstradicionog tima sa Vlahovićem u Sarajevo. Na ovaj način je stavljena tačka na višemjesečnu političko-pravnu borbu za njegovo izručenje, posebno imajući u vidu da su njegovo izručenje također tražile Srbija i Crna Gora.”, navodi se u saopštenju kabineta Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.

Vlahovića Tužilaštvo BiH sumnjiči za sudjelovanje u zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima počinjenim od 1992. do 1995. godine na području Grbavice. Sumnjiči se za učešće u ubistvima, mučenju i silovanju.

Za Vlahovićem je u oktobru 2008. raspisana potjernica, a uhapšen je u Španiji početkom marta 2010. godine. Njegovo izručenje tražile su BiH, Srbija te Crna Gora, gdje je bio na odsluženju kazne za razbojništvo i nasilničko ponašanje i odakle je pobjegao u junu 2001. godine.

Vlada Španije je krajem jula 2010. godine donijela odluku o ekstradiciji Vlahovića pravosudnim organima naše zemlje.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *