Može li Miljacka postati park prirode?

Ljubav prema prirodi vodilja je članovima sarajevskog Udruženja ‘Miljacka’ u namjeri da od rijeke po kojoj nose ime naprave park prirode.

Miljacka protiče kroz glavni grad

Krenuli su od Aleje ambasadora u općini Stari Grad, a cilj im je da Miljacka čitavim tokom bude čista i s uređenim obalama. Član Udruženja Vjekoslav Zekušić kaže da žele za stanovnike Sarajeva i okoline napraviti oazu mira i zelenila u kojoj će moći uživati svaki dan.

‘Šteta je u gradu imati lijepu rijeku na koju se zbog zagađenosti ne može doći i odmoriti. Krenuli smo od Aleje ambasadora, jedna obala je uređena, a mi se trudimo da uredimo kompletan prostor. Mi smo ribari, ali nam je pecanje u drugom planu, prvo nam je da prirodu vratimo u stanje u kakvom je bila prije nego ju je čovjek uništio.’, istakao je Zekušić.

Aleja ambasadora, Sarajevo

Jedna od faza je i poribljavanje, ali kako kaže Zekušić to je najlakše, a do tada se treba uraditi mnogo posla. Napravili su klupe i stolice vlastitim sredstavima, ali za nastavak im treba pomoć.

‘Ne želimo novac, nego da neko dođe bagerom i drugim mašinama da uradi poslove koje mi ne možemo. Mi ćemo zatim polako uređivati ono što možemo. Praviti hladnjake, saditi drveće, cvijeće, stavljati korpe, da bude lijepo i nama, ali turistima kojih je u Sarajevu veliki broj.’, kaže Zekušić.

Miljacka je duga 36 kilometera.

Rade ono za što im nisu potrebna velika sredstva, pa su tako napravili više od jednog kilometra ribarske staze, što svakim danom privlači i motivira sve veći broj ribara da se priključe aktivnostima uređenja. Ali ne žele da ribarska staza bude kraj njihovih aktivnosti, pa članovi Udruženja pozivaju sve ljude sličnog mišljenja da im se pridruže, ali i predstavnike vlasti da im pomognu u realizaciji zamisli.

‘Zadovoljstvo bi nam bilo da se pozivu odazovu i mladi ljudi koji bi radili na uređenju i očuvanju Miljacke. Jednostavno, voljeli bismo da Miljacka bude čista.’, naglapava Zekušić.

Pridružite se uređenju i očuvanju Miljacke

Miljacka je jedna od najpoznatijih rijeka u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da protiče kroz glavni grad. Duga je 36 kilometera, a sačinjavaju je najvećim djelom dvije Miljacke – Paljanska i Mokranjska. Paljanska Miljacka izvire na Palama (Begovina), a Mokranjska Miljacka u Mokrom (Kadino Selo).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *