Možemo još samo da se smijemo političarima

Sulejman KupusovićNušićevu “Gospođu ministarku”, koju postavlja na scenu Narodnog pozorišta Tuzla reditelj Sulejman Kupusović prilagodio je vremenu u kojem danas živimo. Premijerno bi ova komedija Branislava Nušića pred publikom trebala biti izvedena 1. aprila 2010. godine, na svjetski dan šale.

– U BiH će doći vrijeme kada će biti više ministara nego li ukupno naučnika, umjetnika, radnika. Danas i kada podignemo kamen, ispod njega se pojavi neki ministarčić. A političari su nam bezdušni monstrumi čija su usta puna ugroženosti Bošnjaka, Srba, Hrvata, jednih od drugih. Objektivno svi mi građani BiH ugroženi smo od bezobraznih političara. Oni već godinama bezočno uništavaju našu zemlju, naše duše, živote. Dlanom od dlan ukrali su nam 20 godina, a prema današnoj katastrofalnoj društveno-političkoj situaciji ne vidim mogućnost da se išta popravi – kaže Kupusović.

Zato kada već ne može ništa da promijeni, reditelj Kupusović bar u svojim predstavama gdje god može dokači se političara, vlastodržaca i ismije ih.

– Možemo se barem smijati na njihov račun, njihovoj želji da vladaju i imaju moć, kad već narod neće da ih mijenja, jer je odlučio da bude robovska kasta. Više se i ne može pričati o slobodarskim manirima ili osobinama naroda i zato nam ne ostaje ništa drugo do da se nasmijemo na sve što nam se događa. Upravo u tom kontekstu i jeste urađena “Gospođa ministarka” – kaže Kupusović.

Svjedoci smo brojnih privatnih marifetluka, ministara, političara, njihovih namještanja pozicija svojim sinovima i rođacima.

– Jašu oni poput četiri jahača apokalipse na leđima svojih naroda i pritom pune svoje džepove. Ministarka je u ovoj predstavi provincijalka kakvih u BiH imamo gomile. Stjecajem okolnosti zadesilo ju je da njen muž postane ministar i ona podivlja od vlasti. A kako reče Meša Selimović, “postoje tri velike strasti, alkohol, kocka i vlast. Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako” – kaže Kupusović.

Skandali su odlika svih zemalja u tranziciji, pa tako i naše. Zato je Nušićeva komedija danas mnogo aktuelnija, nego što je bila ikad prije. Kad se “Gospođa ministarka” igrala socijalističkom društvu, to se poredilo s vremenom Kraljevine Jugoslavije.

– Danas igramo predstavu koju i živimo. Vrijeme ministara i ministarki krvopija, koji žive na račun svoga naroda. Svojim spletkama i ludostima iživljavaju se nad njim – kaže Kupusović.

Predstava će biti, smatra on, svojevstan šamar političarima, ali je svjestan male vjerovatnoće da će se oni prepoznati. Više je moguće, kaže, da će pomisliti kako ustvari oni nisu takvi, već su takve supruge njihovih kolega i kolege iz drugih stranaka.

Sulejman Kupusović kaže da sa velikim zadovoljstvom radi predstave u pozorištima gdje su okolina i atmosfera pozitivna. Bez obzira da li je ona velika poput “Gospođe ministarke”, “Legende o Ali – paši” ili je to pak kamerna žestoka drama kao što je “Bjesnilo”.

– Najgore je kada radim predstavu u svom Narodnom pozorištu Sarajevo, gdje su potpuno nakaradni koncepti uprava, naročito direktora drame. Teško mi je raditi u tamošnjoj atmosferi punoj frke, skandala, nezadovoljstva… Međutim, imam sreću da radim predstave i u Kamernom teatru 55, te u Narodnom pozorištu Tuzla – kaže Kupusović.

Majstor komedije, kako zovu Sulejmana Kupusovića, uskoro bi trebao u dubrovačkom kazalištu “Marin Držić” na scenu postaviti kultnu komediju “Kidaj od svoje žene”.

– I tamo su ljudi željni smijeha, i njima su političari zagorčali živote – kaže Kupusović.

Iako radi puno i, kažu, dobro, Sulejman Kupusović nije zadovoljan stanjem kulture i radom pojedinih reditelja u BiH.

– Ministri se isključivo bave sami sobom i baš ih boli briga za kulturu, za pozorište… I ono što već odavno imamo oni gase. Neki od reditelja u cijeloj svojoj karijeri ne urade predstave po domaćem tekstu i apsolutno ih se ne tiče što se događa oko njih. A veoma je važno da u svijetu budemo prepoznati sa domaćim djelima koja su kvalitetna – kaže Kupusović.

piše: Naida Balić / Sarajevske novine

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *