Muha u Collegiumu artisticumu

U Gradskoj galeriji Collegium artisticum će u četvrtak, 23. maja 2013. godine biti predstavljen serijal slika ‘100 VIEWS OF UKIYO-E, Volume 1: Masters’, autora Muhamed Kafedžić.

Muhamed Kafedžić, 100 Views of Ukiyo-e (VolumeI Masters)
Muhamed Kafedžić, 100 Views of Ukiyo-e (VolumeI Masters)

Muhamed Kafedžić istražuje procese prevođenja između medija, stilskih pravaca, epoha i kultura. Pitanje umjetničkog procesa ima presudan značaj od početaka moderne umjetnosti (impresionizma i postimpresionizma), preko Pop Art-a do savremenih medija u umjetnosti.

Svoj osoben pristup Muhamed Kafedžić nalazi u prepoznavanju univerzalnog aspekta japanskih Ukiyo-ea (u prevodu ‘slike lebdećeg svijeta’). Koncept promjenjivosti, nestalne ljepote koja se uvijek iznova transformiše sažet je u vizalnom simbolu Hokusainog čuvenog talasa.

Teme Ukiyo-ea obuhvataju pejzaže, scene iz teatra i svakodnevice, erotske prizore i portrete snažne ekspresivnosti. Prevodeći originalne prizore u sopstvene slike koje svojim koloritom i dimenzijama apsorbuju posmatrača, Muhamed Kafedžić prenosi umjetničko oduševljenje kao osnov stvaralaštva i vitalnost umjetničkog procesa transformacije.

Serijal ‘100 VIEWS OF UKIYO-E’ je podjeljen u četiri seta od po dvadeset pet platana, uključujući i forme diptiha ili triptiha. Volume I: Masters je prvi set u kojem predstavlja majstore, stilove i teme Ukiyo-ea.

Muhamed Kafedžić, rođen 1977. godine u Zenicai, magistrirao je 2012. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku za slikarstvo. Dobitnik je Nagrade za slikarstvo na izložbi ‘Collegium artisticum 2013’.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 23. maja u 19:00h, a umjetnikov rad će predstaviti njegov profesor, dr. Ibrahim Krzović. Sarajlije i njihovi gosti će izložba moći pogledati do 13. juna 2013. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *