Multikulturalna baština Bosne i Hercegovine u Briselu

Prilika da bosanskohercegovačka zajednica u Belgiji predstavi kulturu i tradiciju svoje domovine i upozna svoje Belgijance sa oni što smatraju da je tipična Bosna i Hercegovina.

Predstavništvo Kantona Sarajevo uz podršku Ambasade BiH u Belgiji i bosanskog kulturnog udruženja ‘GratiArtis’, u subotu je, u Briselu, organizovalo kulturnu i turističku prezentaciju pod nazivom ‘Multikulturalna baština Bosne i Hercegovine’. Cilj prezentacije, održane u prostorijama Maison des Cultures et de la Cohesion Sociale de Molenbeek-Saint-Jean, bio je promovisanje kulturnih vrijednosti i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo. Ovo je ujedno bila prilika da bosanskohercegovačka zajednica u Belgiji predstavi kulturu i tradiciju svoje domovine i upozna svoje Belgijance sa oni što smatraju da je tipična Bosna i Hercegovina.

Tokom prezentacije se neizbježno upoznavalo sa tradicionalnom bosanskom kuhinjom, a malo se i prigrizlo. Tipični bosanski specijaliteti su bili predstavljeni u okviru jednog dijela prezentacije nazvanog ‘Bosanska sofra’. Prezentaciju na temu ‘Sarajevska Hagada’ je održao ministar-savjetnik u bosanskohercegovačkoj ambasadi u Belgiji Mustafa Halilović. Predstavnik Nizozemske u Svjetskom savezu dijaspore BiH Mirza Bajagilović održao prezentaciju na temu ‘Uloga dijaspore u promociji kulturne baštine BiH’.

Predstavnik Kantona Sarajevo u Briselu Dino Elezović prezentovao je rad Kantona Sarajevo kroz temu ‘Promocija regionalne ekonomske i kulturne raznolikosti Bosne i Hercegovine – regije kao klasteri – komparativne prednosti’, a održana je i promocija kulturnih aktivnosti bosanskog kulturnog udruženja ‘GratiArtis’, nakon čega je mlada Grkinja Eleftheria Avazou održala prezentaciju u sklopu programa pod nazivom ‘Sarajevo iz perspektive stranca’.

Za vrijeme ‘Business to business’ susreta kod promotivnog štanda Kantona Sarajevo, prisutni su se mogli upoznati sa važnijim turističkim projektima na području Kantona Sarajevo te uzeti promotivni materijal. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici institucija Evropske unije, turističkih i privrednih agencija, te pojedinaca zainteresivanih za Bosnu i Hercegovinu kao turističku destinaciju.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.