Muzika u društvu za kraj oktobra

Muzička akademija u Sarajevu i Muzikološko društvo Federacije BiH najavljuju 11. izdanje Međunarodnog muzikološkog simpozija “Muzika u društvu” koji će se održati u Sarajevu od 25. do. 27. oktobra 2018. godine.

11. Međunarodni muzikološki simpozij MUZIKA U DRUŠTVU, Sarajevo (25. - 27. oktobar 2018.)
11. Međunarodni muzikološki simpozij MUZIKA U DRUŠTVU, Sarajevo (25. – 27. oktobar 2018.)

Simpozij koji ove godine okuplja 55 učesnika iz 9 zemalja na 18 sesija, a predstavlja istraživanja iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke teorije i pedagogije, u kontinuitetu stalne misije sistemskog i kritičkog promišljanja pitanja muzike u društvu. Uz radne sesije, predavanja, radionice, koje će se održati na Muzičkoj akademiji, Muzikološko društvo organizira tri koncerta kojim se predstavljaju ostvarenja stvaralačke prakse bh. muzike.

Flutrification

Prvi koncert je solo recital kompozitorice i flautistice Hanan Hadžajlić, predstavnice najnovije generacije bh. kompozitora – Flutrification – recital za ozvučenu flautu/basflautu, traku i TransFlute modularne sisteme, koji će se održati na Otvorenoj sceni Obala Akademije scenskih umjetnosti u srijedu 24. oktobra u 20 sati.

Inter nos

Drugi koncert je posvećen bh. kompozitorstvu 21. stoljeća, kojim se po prvi put umjesto historijskog pogleda daje fokus na aktuelno stvaralaštvo, to jest djelovanje autora koji su “među nama”. Koncert Inter nos, dakle, predstavlja djela savremenih bh. kompozitora među kojima su Belma Bešlić-Gal, Ivan Čavlović, Hanan Hadžajlić, Asim Horozić, Igor Karača, Živko Ključe, Dino Rešidbegović, Ališer Sijarić i Dario Vučić. Ovaj koncert održat će se na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u srijedu, 25. oktobra 2018. godine u 19:30 sati, a nastupaju Suzana Bevanda-Sijarić, klavir, Hanan Hadžajlić, flauta, Sakib Lačević, flauta, Azra Medić, klavir, Mirna Mlikota, flauta, Dragan Opančić, klavir, Sonja Radojković, klavir, Dino Rešidbegović, modularni sintatizator zvuka, Belma Šarančić-Nahodović, harmonika, i Vedran Tuce, klarinet. Koncert će biti zaključak večeri svečanog otvorenja, budući da 90 minuta ranije u istom prostoru započinje predavanje irskog akademika Harryja Whitea (University College Dublin) naslovljeno Irska u europskom uhu: historijske koncepcije i miskoncepcije irske muzike.

Ne-rusko lice Rusije

Posljednji koncert posvećen je bh. tradicijskoj muzici, Ansambl Etnoakademik predstavlja ostvarenja bh. muzičke tradicije u Svečanoj dvorani Rektorata u Sarajevu u petak, 26. oktobra 2018. godine u 19 sati. Ovaj koncert će slijediti predavanje ugledne etnomuzikologinje Razie Sultanove, profesorice na Cambridge University, Ne-rusko lice Rusije: muzika, omladina i migracije u post-sovjetskoj državi / Non-Russian Face of Russia: Music, Youth and Migration in Post-Soviet State, a koje počinje u istoj dvorani u 18 sati.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *