Na Dan grada bez usluga javnog prevoza

Sarajevski autobusiSindikat KJKP „GRAS” je u subotu, 4. aprila 2009. godine, ne prateći zakonske procedure o štrajku, Vladi Kantona Sarajevo uputio obavještenje da će 6. aprila 2009. godine stupiti u generalni štrajk.

Štrajk će trajati do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, a to su: podmirenje dugovanja firme prema zaposlemina u GRAS-u; realizacija zaključaka Vlade KS od 21. novembra 2008. godine koji se odnose na rješavanje problema sistema naplate i zaštite vozača i kontrolora naplate; nabavka vozila i rezervnih dijelova; remont tramvajske pruge i pružnih postrojenja te primjena Kolektivnog ugovora.

Nakon obavljenih pregovora premijera Besima Mehmedića i ministra saobraćaja Mihajla Krmpotića sa Sindikatom GRAS-a, na sjednici Vlade , a u dogovoru sa menadžmentom firme i Kantonalnim odborom Sindikata komunalne privrede, Sindikatu GRAS-a je ponuđen Protokol o rješavanju postavljenih zahtjeva koji sadrži:

– plate zaposlenika sa doprinosima na nivou januarske plate isplaćivat će se do 15-og u mjesecu,

– zaostale obaveze koje preduzeće ima prema zaposlenicima po osnovu doprinosa iz predhodnih godina će biti reprogramirane, te isplaćene u naredna četiri mjeseca, a u ovoj godini doprinosi za mjesec mart će biti plaćeni odmah,

– Vlada Kantona Sarajevo se obavezuje da će na osnovu zaključaka Tematske Skupštine Kantona Sarajevo održane 29.01.2009. godine utvrditi dinamiku provođenja Kolektivnog ugovora u skladu sa programom mjera dostavljenog od resornog Ministarstva na koje je i Sindikat komunalne privrede KS dao punu saglasnost.

I pored konkretnih prijedloga Vlade KS na prevazilaženju trenutnih problema, ulaganja više od 50 miliona KM iz budžeta u ovo preduzeće u protekle dvije godine, čime je omogućena pored ostalog i prosječna plaća od 890 KM u firmi koja zapošljava 2.000 radnika, Sindikat GRAS-a je ipak odbio prihvatiti navedeni Protokol te građanima Sarajeva na dan njihovog Grada uskratiti svoje usluge.

Vlada KS očekuje od Sindikata GRAS-a da navedu pravi i konkretan razlog ovog štrajka, jer očigledno navedeni zahtjevi, na koje su ponuđena rješenja, ne mogu biti uzrok potpune obustave javnog prijevoza, rečeno je u Vladi Kantona Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *