Na Grbavici se sad može igrati evropski fudbal

Nakon što je, po okončanju prvog dijela rekonstrukcije stadiona Grbavica, krovno evropsko fudbalsko udruženje – UEFA dopustilo odigravanje međunarodnih utakmica, ovaj sarajevski stadion bi uskoro mogao ugostiti evropske utakmice.

U toku je obnova stadiona Grbavica (Sarajevo, 2. juni 2016)
U toku je obnova stadiona Grbavica (Sarajevo, 2. juni 2016)

Drugi po veličini stadion u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je nakon opsade Sarajeva bio jedan od najneuslovnijih stadiona u Bosni i Hercegovini. Smjenjivale su se uprave, raznoliki biznismeni su obećavali kule u gradove, ali se niko nije ozbiljno pozabavio obnovom stadiona koji je zapaljen 1992. godine.
Uprava Željezničara je u početkom godine pokrenula akciju pod nazivom KUPI STOLICU ZA EVROPSKU GRBAVICU, kojoj su se priključili navijači i prijatelji FK Željezničar. Do danas je prikupljeno 269.951 BAM, a na ovaj iznos će se još dodati suma od prikupljenih članarina u periodu od 4. marta 2016. godine do danas, što je još dodatnih 22.200 BAM. Tako će ukupno 290.151 BAM biti iskorišteno za rekonstrukciju stadiona Grbavica.

Još uvijek traje imovinski spor oko izgradnje istočne i djela sjeverne tribine između Fudbalskog kluba Željezničar i Sportskog društva Željezničar, ali iz Željine uprave tvrde da će to biti uskoro riješeno.

Do sada je obnovljena zapadna tribina, postavljene su stolice na sjevernoj, a u toku je aktivna izgradnja istočne tribine. Predstavnici medija će moći boraviti u potpuno novim prostorijama, a jednak tretman će imati i pripadnici policije, koji će iz posebne sale moži putem videonadzora pratiti sigurnosnu situaciju na stadionu. Stadion Grbavica sada ima i parking, salu za doping kontrolu, te novi Plavi salon za press-konferencije. Uprava Željezničara je, kako bi ispunili sve zahtjeve UEFA-e, osigurala i dodatnu opremu, pa za slučaj odigravanja utakmica u večernjim satima sada je na raspolaganju posebno napajanje električnom energijom putem agregata koji, u slučaju prekida normalnog snabdijevanja strujom, automatski zamjenjuje cjelokupan sistem.
Nemali trud čelnika tima s Grbavice nagrađen je pozitivnim izvještajem UEFA u kojem piše da Željo može na Grbavici odigrati utakmice prvog i drugog pretkola Lige prvaka i Evropske lige, kao i da sve reprezentativne selekcije, osim A tima, mogu ovdje igrati svoje kvalifikacione susrete. Već je u redu U-21 reprezentacija BiH, koje bi trebala na Grbavici u septembru odigrati jednu prijateljsku utakmicu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *