Na putu: Večeras svjetska premijera u Berlinu

Zrinka Cvitešić, Leon Lučev, scena iz filma 'Na putu'Svjetsku premijeru filma na putu će imati priliku vidjeti gledaoci na Berlinaleu, 18. februara 2010. godine. Bosanskohercegovačka premjera će usljediti sedam dana kasnije (25. februar 2010) u olimpijskoj dvorani Zetra, dok je premijera filma “Na putu” predviđena 27. februara u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”.

Ljubavna priča Jasmile Žbanić o Luni koja preispituje život sa momkom Amarom koji se preobratio u gorljivog muslimana je u takmičarskoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinalea!

Luna koju igra Zrinka Cvitešić je stjuardesa i živi u sretnoj vezi, punoj ljubavi, sa Amarom, igra ga Leon Lučev, koji radi kao kontrolor leta na sarajevskom aerodromu. Oboje su izašli iz rata kao siročad, ali pokušavaju ostaviti bolnu prošlost iza sebe. Željeli bi imati dijete međutim imaju poteškoće zbog Amarovog zdravstvenog problema. Osim toga, Amar ima problem i sa pićem. Na poslu ga zatiču u alkoholizoranom stanju zbog čega je suspendovan što ga uvodi u spiralu depresije i očaja.

Luna, zajedno sa njihovim zajedničkim prijateljima, Šejlom, igra je Nina Violić i Dejom, igr aga Sebastian Cavazza, pokušava pomoći Amaru, ali on uporno odbacuje terapiju.

Jednog dana dožive sudar sa Bahrijom, igra ga Ermin Bravo, starog prijatelja sa ratišta koji je u međuvremenu postao posvećeni vjernik. Iako se u početku opire Bahrijinim duhovnim savjetima, Amar doživljava duboku promjenu nakon posjete džamiji i slušanja vjerskog obreda. Iako su Luna i njihovi prijatelji u početku skeptični prema Amarovoj promjeni, ipak im je drago jer je prestao piti. Luna ga i dalje voli ali je puna sumnji i rezervi prema njegovom novom načinu života pa odustaje od tretmana umjetne oplodnje, osjećajući sve veću sumnju u njihovi zajednički život. Ali, na ogromno iznenađenje, saznaje da je već trudna…

Film “Na putu” je uvršten u takmičarski program jubilarnog, 60. Berlinalea, gdje je u borbi za nagrade ovog uglednog filmskog festivala.

Jasmila Žbanić, rediteljica filma, već se 2006. godine proslavila na ovom festivalu svojim prvim dugometražnim igranim filmom “Grbavica”, osvojivši “Zlatnog medvjeda” Berlinskog filmskog festivala.

Naslovne uloge u filmu “Na putu” igraju hrvatski glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev koji je i koproducent filma.

Zrinka Cvitešić je za ovaj film odabrana za jednu od 10 najboljih mladih glumaca i glumica programa Shooting Stars 2010. pa će se na Berlinaleu predstaviti filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta. Njenu ulogu u filmu žiri opisuje an sljedeči način: “Glumački nas odvodi kroz osjećaje nade i očajanja te kroz tugu i radost na način koji niti u jednom trenutku nije očit niti predvidljiv”.

U filmu se pojavljuju i Nina Violić, Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Luna Zimić Mijović, Marija Kohn, Sebastian Cavazza, Jasna Žalica i Izudin Bajrović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *