Na Svjetski dan teatra objavljen programa Festivala MESS 2011

Dino Mustafić
Dino Mustafić
Internacionalni teatarski festival MESS će se održati od 30. septembra do 09. oktobra 2011., te će ponovo biti takmičarskog karaktera najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj povodom Svjetskog dana teatra, 27. marta.

“Ovogodišnji MESS otvorit će predstava “Sconcerto”, italijanskog Teatra San Carlo, u okviru koje će učestvovati i Sarajevska filharmonija, tako da će početak MESS-a obilježiti takozvani totalni teatar.”, najavio je Dino Mustafić, direktor Festivala MESS, koji je predstavio takmičarske kategorije World MESS, Mittel Europe i Children MESS, te Festivalske premijere.

Sarajevska i zenička publika imat će priliku vidjeti jednu od najgledanijih svjetskih koprodukcija SAD-a i Francuske “Julius Caesar” u izvedbi trupe CDN Orleans, te predstavu “Las Meninas”, meksičkog reditelja Ignacio Garcia-e, koji je ranije bio član žirija Festivala. Jedna od atraktivnijih svjetskih produkcija je i predstava “Metamorphosis” u izvedbi teatra Vesturport Film&Theater sa Islanda.

U Mittel Europe selekciji ponovo će sa festivalskom publikom biti Viktor Bodo, koji je prije nekoliko godina oduševio publiku i jedan je od festivalskih pobjednika.

“Večeras je u beogradskom Ateljeu 212 premijera “Otac na službenom putu” u režiji Olivera Frljića i svojevrstan je presedan da i prije nego je premijerno izvedena predstava bude uvrštena u program, ali prema pouzdanim informacijama možemo slobodno najaviti novu hit predstavu.”, istakao je Mustafić.

Proces selekcije predstava iz BiH koji je još uvijek u toku, vodi hrvatski dramaturg i teatarski kritičar Hrvoje Ivanković, dok će do kraja juna biti poznat i program Future MESS.

Edina Papo
Edina Papo
Predstave „Gardenia“, Alaina Platela i Frank van Laeckea, te „Hell“(Pakao) Emioa Grecoa i Pietera C. Scholtena dio su zajedničkog programa Festivala MESS i Baletfesta koji će trajati od 23.septembra do 2.oktobra, kako je najavila direktorica baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, Edina Papo.

„Neverbalni teatar je teatar budućnosti i nadam se da će zvijezde naših festivala kroz našu odličnu komunikaciju zasjati još većim sjajem“, izjavila je Papo.

Povodom Svjetskog dana teatra, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ivica Šarić, uputio je čestitiku svima koji se okupljaju oko teatra i koji će mu tek prići.

„Želim svim teatarskim umjetnicima da i dalje uspješno i zadovoljno kroče daskama koje život znače.“, poručio je Šarić.

„Nadam se da su vremena gašenja teatara iza nas i da nećemo podleći banalnoj i jeftinoj komercijalizaciji kulture“, poručio je ovim povodom Mustafić, naglasivši da visoka kultura produhovljava i ostavlja naslijeđe i da jedino ona nosi estetiku bez koje teatar ne bi imao umjetničku vrijednost.

Među festivalskim premijerama najavljeni su i Bacači sjenki „Muški/ženski – ženske/muške“, koje će sarajevska publika imati priliku vidjeti i od 18. do 21. aprila u okviru MESS-ovog Modula Memorije 2011.

>> Pogledajte kompletan Program 51. internacionalnog teatarskog festivala MESS

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *