Načelnik poništio dozvolu

Stara pravoslavna crkvaUrbanistička i građevinska saglasnost za gradnju stambenog objekta uz ogradu Stare pravoslavne crkve, izdata 2001, više ne važi

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisao je jučer rješenje kojim se poništava urbanistička i građevinska saglasnost, izdata 2001, za gradnju stambenog objekta u Ulici Mula Mustafe Bašeskije 57, uz ogradu Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji.

Dokument je odmah upućen Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, koja je od Općine tražila da preispita svoje rješenje izdato prije osam godina, jer je u međuvremenu Stara pravoslavna crkva uvrštena na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Prema tome, i prostor uz crkvu se nalazi pod zaštitom i na njemu se ništa ne može graditi.

Nacionalna prizma

Ovaj pravni spor poprimio je elemente političkog, a vrhunac zategnutih odnosa između SPC-a, Općine Stari Grad i Federalne uprave inspekcije dogodio se u petak, kada je u Staroj pravoslavnoj crkvi sazvana konferencija za novinare, na kojoj su govorili advokat Mitropolije dabrobosanske Duško Tomić, paroh sarajevski jerej Vanja Jovanović i pravnik Crkvene opštine Sarajevo Slavica Radović. Tomić i Radović zaprijetili su i iseljenjem iz Sarajeva ukoliko općinske i federalne vlasti hitno ne zaustave gradnju na tom lokalitetu, a kao izvođača radova naveli su izvjesnu Jasnu Mušić.

Kada Srpska pravoslavna crkva kao moćna institucija ne može da izađe nakraj sa ovim problemom, šta onda da očekuju preostali malobrojni sarajevski Srbi, upitao je pred novinarima Tomić. Jovanović nam je nakon pres-konferencije rekao da žali što se cijeli slučaj pokušava prikazati kroz prizmu nacionalnog i da samo želi da zvanične institucije rade svoj posao, a on bude samo sveštenik u svojoj crkvi.

I načelnik Starog Grada, s kojim smo jučer razgovarali, kaže da je prošle sedmice pričao sa ljudima iz Srpske pravoslavne crkve koji su, po njemu, prejudicirali stvari sazvavši novinare, iako im je obećao da će slučaj biti riješen.

piše: Darko Omeragić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *