Nagrađeni vlasnici najljepšeg balkona, dvorišta i ulaza u Centru

Veliki park, Sarajevo, BiHProjekat “Izbor najljepšeg balkona, dvorišta i ulaza na području općine Centar Sarajevo – 2009” završen je 28. jula 2009. godine u velikoj sali Općine Centar gdje su proglašeni pobjednici.

Vlasnicima najuređenijih dvorišta, balkona i ulaza nagrade je uručio sekretar Općinskog organa uprave Željko Varunek, a svi prisutni građani su dobili promotivne materijale o hortikulturi.

– Čast mi je prisustvovati ovakvom skupu i biti sa ljudima koji ulažu izuzetan trud, znanje i rad kako bi naše okruženje učinili ljepšim – u svom pozdravnom obraćanju rekao je sekretar Varunek, te izrazio zahvalnost svim učesnicima i čestitao pobjednicima.

Stručna komisija je u periodu od 15. do 26. jula 2009. godine obilazila područje centralne gradske općine i na terenu sačinila foto dokumentaciju balkona, dvorišta i ulaza koji su se natjecali za izbor najljepših. Osnovni kriteriji za izbor pobjednika su bili: raspored biljnih vrsta u prostoru, slaganje boja cvjetajućih vrsta, kreativni detalji, urednost i održavanje zelene površine i balkona, kao i ukupan dojam idejnog rješenja.

Za najljepši ulaz na području općine Centar proglašen je ulaz Pintol Sadete i Sudar Mevlide u ulici Dejzina Bikića lamela ABC, na drugom mjestu je Mirojević Ferid (ul. Nahorevska 32), a treće mjesto osvojila je Spahić Emina (ul. Fadila Jahića Španca 1).

Pohvale za najuređeniji ulaz dobili su: Ahmedbegović Mina (Antuna Hangija 125), stanari ulaza u ulicama Patriotske lige 17 i Branilaca Sarajeva 12, Rizvanović Alden (Fadila Jahića Španca 31), Grbo Tinka i Ferid (Antuna Hangija 50), Kurto Emina (Gornja breka 96) i Sarajlić Zehra i Mirsad (Marija Mikulića 7).

Najljepši balkon se nalazi u ulici Romana Petrovića 4, a uređuju ga Brutus Emina i Edhem, drugi je balkon Sadiković Faride i Ćazima (ul. Mustafe Busuladžića 23), a treći Hasičić Jasmine (Kalmija Baruha 8).

Pohvale za najuređenije balkone dobili su: Fadil Ćerimagić (Derebrent 17), Imamović Hajrija (Gabelina 21), Sakib Hrustić (Avde Jabučice 13), stanari zgrade u ulici Alipašina 49, Mirojević Ema (Nahorevska 48), Tarik Džikić (Šekerova 1), Jasminka Mujkić (Čekaluša 21).

Hodžić Sabina iz ulice Nahorevska 96a po ocjeni stručne komisije vlasnica je najljepšeg dvorišta na području općine Centar, drugoplasirana je Muratagić Bisera (ul. Nusreta Fazlibegovića 62), a treće mjesto je osvojio Olovčić Dino (ul. Breka 33).

Pohvale za najljepše dvorište dobili su Zametica Dževad (Himze Polovine 15), Zukić Mirsada (Fadila Jahića Španca 81), porodica Kunovac (Antuna Hangija 110), Aganović Mirsada (Tešanjska 18), Torlić Nevzeta (Safeta Pašalića 16), Pašić Indira i Emir (Avde Jabučice 37) i Pandurević Dragana (Koševsko brdo 4).

Stručnu komisiju su posebno oduševili ručno izrađeni vrtni detalji, koje je nekoliko godina pravio Bajić Edin iz ulice Mrakuša 52, dobitnik specijalne nagrade za najljepši vrtni detalj.

Novčane nagrade u iznosu 140 KM dobili su učesnici koji su osvojili prvo mjesto u sve tri kategorije, dok je za drugoplasirane obezbjeđen iznos od 120 KM, odnosno 100 KM za trećeplasirane. Učesnici koji su osvojili prva tri mjesta su dobili i knjigu “Vrtna arhitektura bosanskih avlija” autorica Tatjane Ljujić-Mijatović i Azre Švrakić.

Cilj projekta “Izbor najljepšeg balkona, dvorišta i ulaza na području općine Centar Sarajevo – 2009” koji već treću godinu za redom finansijski podržava Općina i realizira “Udruženje inženjera i tehničara hortikulture Bosne i Hercegovine” je edukacija i motiviranje građana za uređivanje zelenih površina i očuvanje okoliša.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *