Najavljeno donošenje zakona o studentskom standardu

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) raspravljali su sa aktuelnim premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem o mogućnosti donošenje zakona o studentskom standardu kojim bi se uredili prava i interesi oko četrdeset hiljada studenta koji studiraju na sarajevskom Univerzitetu kao i nekoliko privatnih fakulteta.

„Paralelno sa izradom i donošenjem navedenog zakona, pokrenut ćemo inicijative prema Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS kojima ćemo započeti procese izmjena Pravila studiranja u dijelu koji uređuje prolaznost na ispitima kao i unapređenja sistema evaluacije profesora na fakultetima te revizije postojećeg cjenovnika usluga na UNSA“, saopštio je nakon sastanka predsjednik SPUS-a Ahmed Nurković, najavljujući i reviziju utroška sredstava za provođenje elektronskog sistema ocjenjivanja (ISSS) i korištenje biblioteka na UNSA, te podnošenje inicijative za uvođenje sporta kao obaveznog predmeta na svim fakultetima.

Premijer je podržao izradu i donošenje zakona o studentskom standardu: „Na ovaj način ćemo zajedno utvrditi studentske standarde i raditi na njihovom ispunjenju. Studentska populacija ne treba da se svrstava na bilo čiju stranu već da intenzivno radi na zastupanju, promovisanju, zaštiti i ostvarivanju prava studenata. Naglasio je da svi zajedno trebaju imati zajednički cilj, a on je započinjanje i provedba pozitivnih procesa na UNSA, u početku kroz donošenje dva vrlo značajna pravilnika – o platama na UNSA te o raspodjeli vanbudžetskih vlastitih prihoda. Kada je u pitanju drugi pravilnik, namjera nam je da višak vlastitih sredstava, za koji sigurno znamo da postoje, usmjerimo u nauku kroz podršku izradama naučno-istraživačkih projekata, magistarskih radova i doktorskih disertacija te u podršku izvođenja vannastavnih aktivnosti studentske populacije“, istakao je Konaković.

Na sastanku je razgovarano i o problemima u provedbi nastavnog procesa, a u okviru njega i praktične nastave te o neophodnosti direktnijeg uvezivanja visokoškolskih ustanova sa privrednim subjektima. Naglašena je i potreba za što hitnijim pronalaskom rješenja evidentnih problema sa školovanjem djece šehida i poginulih boraca kod upisivanja, a što pojedini fakulteti ne poštuju. Razmatrane su i mogućnosti pronalaska najboljeg modela finansiranja školovanja studentske populacije u KS te istaknut primjer Hrvatske kao mogući budući model kojeg treba primjeniti i na UNSA.

Najavljeno je i poduzimanje aktivnosti za unapređenje sistema registracije formi za mlade poduzetnike koje će biti u fokusu interesovanja naredne sedmice prvih ljudi vlada na kantonalnom, federalnom i državnom nivou, za kada je planiran njihov zajednički sastanak ovim povodom. Istaknuta je i potreba za definitivnim rješavanjem načina finansiranja rada Studentskog parlamenta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *