Najdraža ličnost godine (6)

Godine su prošle pune muka

Uvijek s pjesmom umjesto jauka

Na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme u Zagrebu 1977. godine, Čola nastupa sa svojim najprodavanijim singlom “Druže Tito mi ti se kunemo”. Ova ploča je prodana u više od 300.000 primjeraka.

Zdravko Čolić svoje festivalske nastupe zaokružuje na festivalu u Zagrebu 1977. godine sa pjesmom “Živiš u oblacima”.

Drugi album Zdravka Čolića “Ako priđeš bliže” je snimljen 1977. godine u Zagrebu. Nakon prve dvije sedmice od objave ploče prodano je više od 50 hiljada primjeraka, a u prvi plan dolaze pjesme “Pjevam danju, pjevam noću”, “Glavo luda”, “Zagrli me”, “Juče još”, “Jedna zima s Kristinom” i “Produži dalje”.

Čola kreće na jugoslovensku turneju 1. aprila 1978. godine. Naziv turneje je “Putujući zemljotres”, a prati ga plesna grupa “Lokice”. Ploča je već prodata u 150.000 primeraka (krajnji rezultat je 700.000 prodatih primjeraka), a u anketi tada vrlo popularnog lista “Zdravo”, Čola osvojio titulu Najdraže ličnosti godine.

Na samom početku turneje, 4. i 8. aprila 1978. godine, Čola održava dva koncerta u prepunoj beogradskoj hali “Pionir”, a turneja je završila 5. septembra 1978. godine, koncertom na beogradskoj Marakani. Na tom se koncertu okupilo više od 70.000 ljudi.

Zdravko Čolić: “Sjećam se, poslije prvog nastupa na Marakani 1978. godine, u okviru turneje Putujući zemljotres, Zigferd Aloha, koji je želio da organizuje moju inostranu karijeru, rekao je: ‘Nakon ovog nema ponavljanja. U Jugoslaviji se ovo ne može ponovo desiti’. Ali eto, ja sam to ponovio i ponoviću još jednom.”

Na istoj turneji Zdravko Čolić je 1978. godine održao i koncertu na “Koševu”. To je bio događaj prepun pozitivne energije, a svi prisutni su bili fascinirani opremom koju je tada u Sarajevo dovukla ekipa benda “Pink Flojd”. Tada su laseri na tmurnom nebu iznad “Koševa” ispisali Zdravko Čolić. Nevrijeme se obrušilo na stadion i koncert je, na veliku žalost svih prisutnih morao biti prekinut.

« Nastavak feljtona: Pusti, pusti modu (7)

» Prethodni dio feljtona: Djevojački san (5)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *