Najkompleksnije i najzahtjevnije spašavanje

Vježba speleospašavanja na Bijambarama

Bijambare, gornja pećina
Bijambare, gornja pećina

Vježba speleospašavanja koja je održana na Bijambarama 28. i 29. oktobra 2007. godine, napravljena je s ciljem upoznavanja sa tehnikama speleospašavanja koje su demonstrirali članovi društava (njh 9) iz BiH koji su bili učesnici seminara organizovanog u Sloveniji od 30. 08. do 10.09. 2007. godine.
Na Bijambarama su bili prisutni speleolozi iz Banja Luke, Zavidovića, Sarajeva, Gornjeg Vakufa, Banovića, Tuzle, Visokog te gosti iz Beograda. Ukupan broj speleologa koji je bio prisutan na vježbi je 49, a u vježbu su aktivno bila uključena 32 speleologa.

Speleolospašavanje je najkompleksnije i najzahtjevnije spašavanje te kao takvo zahtjeva osposobljeno ljudstvo i dostupnu tehniku za izvođenje jednog takvog poduhvata.

Cilj održavanja jedne ovakve akcije i jeste upoznavanje i osposobljavanje ljudstva sa tehnikama koje se trenutno primjenjuju u speleolospašavanjima u Evropi i svijetu. Upoznavanjem sa realnim stanjem o obučenosti, spretnosti i spremnosti naših speleologa kao i trenutnim stanjem u opremi sa kojom raspolažemo za ovakav vid spašavanja.
Pored želje za pružanje pomoći unesrećenom koju svi imamo u zavidnoj količini ova vježba nam je pokazala i dokazala da u ovakvim slučajevima to ipak nije dovoljno. Spoznali smo naše loše strane, spoznali smo i dobre. Upoznali smo se sa tehnikama koje su napredovale samo s jednim ciljem a to je što bezbjednije i sigurnije pružiti pomoć unesrećenom i u što kraćem roku ga iznijeti na površinu. Upoznali smo se sa potrebnom opremom za jedno ovakvo spašavanje. Znamo stanje osposobljenosti ljudstva s kojim raspolažemo po klubovima. Znamo i stanje opreme u klubovima a isto tako i znamo znanje, spremnost, tehniku i volju članstva u zvaničnim i nezvaničnim, kompetentnim, nekompetentnim, iskompleksiranim, opterećenim svakojakim glupostima, klubovima i institucijama kojima je spašavanje primarna djelatnost.

Vježba koja je pokazala sve ove nabrojane činjenice kao i postignute, zavidne rezultate je, kad se sve rezimira, USPJEŠNO izvedena.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *