Najviše kazni za smeće u haustorima

Ferhadija, SarajevoPoštivanje odluke o kućnom redu u stambenim zgradama, koju je donijelo Gradsko vijeće Sarajeva, svakodnevno provjerava gradski komunalni inspektor.

Ekipa Oslobođenja je provela radni dan sa inspektorom Džemalom Krupalijom i zabilježila način rada, ali i probleme na koje ovaj čovjek nailazi.

“Od 10 do 14.30 sati idem na teren i na adrese na kojima je prijavljeno nepoštivanje odluke o kućnom redu”, kaže Krupalija.

Najčešći prekršaji odnose se na odlaganje smeća u zajedničke prostorije. U takvim situacijama inspektor upozorava građane da otklone nedostatke, a ukoliko nakon toga prekršitelji ne poslušaju njegove naredbe, slijedi novčana kazna. Krupalija prvo izdaje upozorenje stanarima i rok u kojem moraju otkloniti nedostatke.

“Većinom stanari upozorenje shvate ozbiljno, a oni koji ne žele da otklone nedostatke, dobijaju prekršajni nalog. Inspektor uvijek propisuje minimalnu kaznu, a ukoliko stranka ima pritužbi, može se obratiti sudu”, ističe Krupalija.

Prema riječima Krupalije, stanari su dužni da postupaju u skladu s odredbama kućnog reda, a odluka je donesena iz razloga kako bi se kultura življenja podigla na veći nivo.

“Kazna za odlaganje smeća i kabastog otpada iznosi između stotinu i 200 maraka. Imamo mnogo problema i sa promotivnim materijalima koji se ubacuju u sandučiće. Naime, oni često padnu na pod i to pravi ružnu sliku. Problem je što ne možemo da uhvatimo osobe koje ostavljaju te materijale, a kada bi ih zatekli na licu mjesta, mogli bi ih kazniti”, dodaje Krupalija.

U pojedinim zgradama, tokom našeg obilaska sa inspektorom Krupalijom zatekli smo i cvijeće u haustorima. Krupalija ističe da kada se cvijeće nalazi u odgovarajućoj saksiji, to može biti i poželjno jer daje lijepu sliku zajedničkim prostorijama.

“Mjerenje buke može izvršiti samo lice koje Ministarstvo prostornog uređenja KS-a zaduži za to”, naglašava Krupalija, i dodaje da je za pritužbe na buku između 22 i 6 sati zadužena policija jer je to narušavanje javnog reda i mira.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *