Namještaljke na Svjetskom fudbalskom prvenstvu?

kladionicaGlavna opasnost po utakmice Svjetskog prvenstva dolazi iz ilegalnih kockarskih klanova na Dalekom istoku, nad kojima nitko nema kontrolu

“Fudbalska mafija nije u posljednjih 20 godina propustila nijedno relevantno takmičenje pod okriljem FIFA, pa tako neće ni svjetsku smotru u Južnoafričkoj Republici”, riječi su Declan Hill, novinara i autor serije knjiga i dugogodišnjeg istraživač ilegalnog klađenja u sportu.

Tokom Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj, u legalnim kladionicama širom svijeta, uplaćeno je ukupno 40 milijardi dolara, što bitno otežava praćenje klađenja. Kad su takvi enormni iznosi u pitanju, zaista je teško otkriti moguće ilegalne aktivnosti.

“Kriminal treba napasti u korijenu, odnosno spriječiti kontakt kladioničarskih mafijaša sa sucima i fudbalerima ili njihove nemoralne ponude učiniti što manje primamljivima.”, smatra Hill.

FIFA bi to mogla učiniti direktnim plaćanjem na račune fudbalera koji učestvuju na svjetskim smotrama. Igrači vrlo dobro znaju da su dio takmičenja vrijednog milijarde dolara, takmičenja kojeg prate milijarde navijača i najbogatiji svjetski sponzori. TV prenos finalnog susreta na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, pratilo je 5 posto svih ljudi koji su ikad živjeli na Zemlji, njih oko 3 milijarde.

Neposredne proizvođače fudbalske igre bi, dakle, trebalo odvratiti od pomisli da su tek slabo plaćeni kotačići koji zavise od dobre volje nacionalnih saveza, na čije račune FIFA uplaćuje milione (najmanje devet, a najviše 31 milion dolara) za učešće i uspjeh. U takvoj situaciji mnogi fudbaleri, posebno oni iz slabo razvijenih zemalja, odlična su meta kladioničarske mafije. Kao jedini odgovor na prijetnju iz kladionica FIFA zasad nalazi u uvođenju “Sistema za pravodobno upozorenje” (EWS), koji bi trebao primijetiti sumnjive aktivnosti na kladioničkom tržištu, a kojeg Hill naziva smiješnim.

The Fix, Declan Hill“Prvi je problem u tome što EWS u većini slučajeva može otkriti iznos uplate na određenu utakmicu, ali ne i imena onog koje uplatio novac. Ne zna se, dakle, je li milion onih koji se klade uplatilo po pet dolara ili je jedna osoba uplatila pet miliona dolara. Čak i kad se takvo šta može otkriti većina kladionica odbija dati ime osobe koja je oplatila.”, kaže Hill.

S druge strane, glavna opasnost po utakmice svjetske smotre dolazi iz ilegalnih kockarskih klanova na Dalekom istoku, nad kojima nitko nema kontrolu. Hillova je procjena da u nekim azijskim ligama procenat namještaljki ide čak do 70 posto utakmica.

Ono što Hill najviše zamjera Blatteru i ostalim šefovima FIFA je nedostatak volje da se uspostavi poseban odjel za očuvanje integriteta fudbalske igre. Slični odjeli, koje vode bivši policajci i stručnjaci za kockanje, već postoje u Udruženju tenisera (ATP) kao i u evropskoj fudbalskoj organizaciji UEFA i pokazali su se kao solidna prevencija od ilegalnog klađenja.

Niti svjetska fudbalska prvenstva nisu imuna na namještaljke zbog ilegalnog klađenja.

“Famozni azijski mafijaš lažnog imena Lee Chin platio je 240.000 dolara osmorici reprezentativaca Gane da izgube utakmicu osmine finala Svjetskog prvenstva 2006. godine protiv Brazila sa najmanje dva pogotka razlike. Ganci su izgubili sa 0-3, a prvi pogodak su primili već u 5. minuti.”, tvrdi Hill, u svojoj knjizi The Fix: Soccer & Organized Crime (Namještaljka: Fudbal & organizovani kriminal)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *