Napreduju radovi na Jahorina Expressu

Projekt jahorinske gondole ima izuzetan ekološki značaj jer će rasteretiti Jahorinu od velikog broja automobila i autobusa i obogatiti njenu turističku ponudu.

Gondola Jahorina Express: Kapacitet kabine – 8 putnika

Izgradnja gondole Pale – Jahorina su u toku i trenutno se radi na izgradnji ugostiteljskog objekta u donjem dijelu skijališta i polazne stanice, a uporedo se s vrha Jahorine prokopava trasa kablova struje, signalnih i optičkih kablova. Na polaznoj stanici, međustanici i izlaznoj stanici će biti izgrađena tri objekta, gdje će biti i ugostiteljski objekat s kancelarijom turističkog biroa, ski lokalom i servisom za skije i za bicikla. Parking na ulazu u gondolu, koji je prvobitno bio planiran za oko 500 putničkih vozila, proširen je na 1.000 parking mjesta.

Na trasi gondole od Pala do Jahorina će biti 40 stubova, 18 do međustanice na Ravnoj planini, i još 22 do vrha.

Projekt izgradnje jahorinske gondole neće biti završen za predstojeću skijašku sezonu zbog nedostatka finansija, ali se izvođač radova nada da će u ovoj godini biti u funkciji jedna staza za skijaše. Po okončanju projekta Jahorina će, uz sadašnjih 30 kilometara, dobiti još 15 kilometara novih skijaških staza.

Savremenom gondolom, kakva se može vidjeti u etabliranim evropskim turističkim destinacijama, do Jahorine će se stizati za petnaestak minuta. Projekt gondole ima izuzetan ekološki značaj jer će rasteretiti Jahorinu od velikog broja automobila i autobusa i obogatiti njenu turističku ponudu.

Ukupna visinska razlika je 661,10 metara, a ukupna dužina trase je 6.602 metara.

Polazna stanica je udaljena 700 metara od magistralnog puta Sarajevo – Pale – Prača, na nadmorskoj visini od 920 metara. Razdaljina do međustanice iznosi 3.100 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.411 metara na Ravnoj planini. Udaljenost do vrha iznosi još 3.502 metra s nadmorskom visinom od 1.581 metra, a izlazi iznad Hotela Bord na Jahorini, što značajno doprinosi direktnoj povezanosti skijaša sa stazom te pješaka s ulicom.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *