Narodno pozorište: Gospoda Glembajevi

To je društvo besprizornih kojem nitko ne treba, a ponajmanje mu je potrebna savjest, javnost i sud, jer je nepovjerljivo ‘spram štampe, spram javnosti, spram suda’.

Gospoda Glembajevi, HNK Zagreb
Gospoda Glembajevi
HNK Zagreb
Hrvatsko narodno kazalište Zagreb u ponedjeljak, 29. oktobra 2012. godine gostuje u Narodnom pozorištu Sarajevo jednom od najpoznatijih i najizvođenijih dramskih djela velikana moderne književnosti – Gospoda Glembajevi. Tekst Miroslava Krleže je priča o usponu i propasti ugledne bankarske porodice. Drama Gospoda Glembajevi paradigmatsko je Krležino djelo u kojem se veliki pisac nemilosrdno razračunava s lažnim sjajem, bogatstvom i svim opsjenama koje donosi novac i uspon u društvu.

Polumračni salon s crnim masivnim kožnim foteljama, zatim duboki, reski, razlijevajući, funebralni tonovi klavira nagovještavaju usudnost. Zapravo raspad jednog svijeta, jedne obitelji, koja je bogatstvo i društveni status stekla na mutnim poslovima. Iako ambijent liči na običnu građansku veče s ćaskanjem i ispijanjem viskija, to je istodobno uvod u sutrašnju jubilarnu proslavu koja će se, kada padnu sve maske, pretvoriti u inventuru konačnoga potonuća. U danse macabre. U raskrinkavanje ne samo jedne obitelji i njene bestijalnosti ogrnute plaštom civilizacije nego i jednog načina mišljenja i življenja. Tako počinju Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže, u režiji slovenskoga redatelja Vite Taufera.

Ljubomir Kerekeš i Milan Pleština u predstavi Gospoda Glembajevi (HNK Zagreb)
Ljubomir Kerekeš i Milan Pleština u predstavi Gospoda Glembajevi
(HNK Zagreb)
Gospoda Glembajevi su veliki rez u tkivo društva, pa i današnjeg, koje je ljudsku pokvarenost uzdiglo na tron građanskosti i moralnosti, odakle se šalju poruke da su pokvarenost, pohlepa, bezosjećajnost i bahatost uzorne vrijednosti, te da sve one koji misle suprotno ili na to upozore treba ignorisati ‘superiornom, gospodskom šutnjom’, kako to na jednom mjestu kaže glava obitelji, Ignjat Glembay.

Savremenost teksta Gospoda Glembajevi očituje se ne samo u gomilanju govornih fraza, kakvoj smo logoreji svakodnevno izloženi, nego ponajprije u mračnosti života današnjega vremena i jedne društvene kaste, koja je bogatstvo i status stekla na moralno upitan način. To je društvo besprizornih kojem nitko ne treba, a ponajmanje mu je potrebna savjest, javnost i sud, jer je nepovjerljivo ‘spram štampe, spram javnosti, spram suda’!

Autor: Miroslav Krleža
Režija: Vito Tauer
Dramaturginja: Ana Tonković Dolenčić
Scenograf: Ivo Knezović
Kostimografi: Leo Kulaš, Marita Ćopo
Kompozitor: Andrej Goričar

Uloge:
Ljubomir Kerekeš,
Alma Prica,
Milan Pleština,
Olga Pakalović,
Zvonimir Zoričić,
Bojan Navojec,
Žarko Potočnjak,
Goran Grgić,
Marin Stević,
Andrej Dojkić,
Astrid Turina,
Josip Filipović,
Krunoslav Šarić

Termin:
29. oktobar 2012 @ 20:00h
Mjesto: Narodno pozorište Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *