Narodno pozorište i MESS uspostavljaju širu saradnju

Gradimir Gojer
Gradimir Gojer
Direktori Internacionalnog teatarskog festivala MESS Dino Mustafić i Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer potpisat će iduće sedmice sporazum o dugoročnoj saradnji, kojim će biti potvrđene sve dosadašnje zajedničke aktivnosti, ali i realizacija novih projekata.

Ove dvije institucije već više godina ostvaruju kvalitetnu saradnju, a od zapaženijih rezultata mogu se izdvojiti zajedničke produkcije predstava “Sarajevska pozorišna tragedijaâ” i “Crvenoâ”, koje su se našle i na ovogodišnjem repertoaru MESS-a.

Gojer je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu najavio da se u narednom periodu planira realizirati niz zajedničkih projekata, kao što su izložbe, predstave i filmske projekcije, a Narodno pozorište će se također aktivno uključiti u producentske aktivnosti u okviru programa Modul memorije Festivala MESS.

“Sporazum će podrazumijevati ne samo umjetničku i tehničko-tehnološku već širu programsku saradnjuâ”, kazao je Gojer.

Dino Mustafić
Dino Mustafić
Mustafić ocjenjuje da će sporazum omogućiti dodatnu dimenziju saradnje dviju institucija, u okviru koje će se zajedno promišljati produkcija zajedničkih programa. On navodi da će model “Sarajevske pozorišne tragedijeâ” poslužiti da se realizira još zajedničkih projekata u novoj umjetničkoj sezoni.

Spomenuo je i veliku teatarsku asocijaciju NETA, u okviru koje je producirana predstava “Crvenoâ”, kao odraz ciljeva MESS-a – otvaranje u duhovnom i kreativnom smislu vrata svih svojih teatara.

“Ovo je put kojim Festival MESS treba da se postavi prema svim važnijim respektabilnim pozorišnim kućama u regiji. Također, iduće godine planiramo u okviru Festivala organizirati program Bosnian show case, u okviru kojeg će se najbolje bh. predstave prezentirati svjetskim producentimaâ”, kazao je Mustafić.

Saradnja će također, kako je najavljeno, biti ostvarena i na polju baletne umjetnosti produkcijom zajedničkog projekta, kao dijela obilježavanja 50 godina MESS-a i 60 godina Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *