Narodno pozorište: Omer i Merima

U četvrtak 17. i petak 18. novembra 2016. godine, od 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorište Sarajevo će biti izvedena praizvedbu baletne predstave OMER I MERIMA.

Omer i Merima, Narodno pozorište Sarajevo

Baletna predstava OMER I MERIMA po prvi put na domaćoj baletnoj sceni donosi jednu od najpoznatijijih i najboljih bosankohercegovačkih balada koja zasigurno spada u sam vrh najznačajanijih djela kulturne baštine. Priča oživljava sliku Bosne i Hercegovine s početka 19. stoljeća, a kostim i scenografija oslikavaju autentičnost i kolorit tog vremena.

Balada OMER I MERIMA je izuzetno emotivna, a ova baletna predstava kroz ples i pokret donosi njene najtananije osjećaje. Koreografija i režijska koncepcija predstave su spoj klasičnog i modernog i upravo u tom spoju nastaju sukobi i harmonije pokreta i plesa glavnih likova ove predstave. Solisti i ansambl sarajevskog Narodnog, inpirisani muzikom maestra Đela Jusića i ovom univerzalnom i plemenitom pričom, ‘isijavaju’ na sceni jednu nesvakidašnju, ekspresivnu energiju.

Omer i Merima, Narodno pozorište Sarajevo

Za praizvedbu baleta OMER I MERIMA okupljena je izuzetno kvalitetna i kreativna ekipa autora. Maestro Đelo Jusić napisao je ‘magičnu’ muziku prema libretu književnika Gradimira Gojera. Kostimografska rješenja su djelo etablirane kostimografkinje Amne Kunovac Zekić, a maštovito scenografsko rješenje je autorski rad eminentnog bosanskohercegovačkog scenografa sa kanadskom adresom Emira Gelje. Saradnik na plakatu je mladi, ali veoma talentovani i dokazani dizajner Furkana Hizira.

U premijernoj podjeli naslovnih uloga Omera i Merimu igraju prvak Beogradskog Narodnog Pozorišta Milan Rus i sjajna solistica Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić. Publika će moći uživati i u kreacijama solista Baleta Narodnog pozorišta predvođenih: Ekatarinom Vereščaginom, Jovanom Milosavljević, Mihailom Mateescuom, Natašom Gaponko. Svakako treba istaći i Sarajevsku filharmoniju koja će uživo izvoditi kompozicije maestra Jusića.

Pripreme za baletnu predstavu Omer i Merima u Narodnom pozorištu Sarajevo

U predstavi učestvuju i učenici Osnovne baletske škole iz Sarajeva: ‘Uključivanjem mladih igrača u ovaj projekat, stvaramo okosnicu bosanskohercegovačke baletne scene u budućnosti, a istovremeno mladima omogućavamo sticanje znanja i iskustava potrebnih u njihovoj budućoj profesionalnoj karijeri.’, ističe koreografkinja Belma Čečo Bakrač sa željom da balet OMER I MERIMA dugo ‘živi’ na našoj sceni i mnogim generacijama priča priču o jednoj velikoj i nezaboravnoj ljubavi.

Repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *