Nastavak izgradnje Memorijalnog centra Žuč

Izgradnja Memorijalnog centra “Žuč” dio je strateškog projekta Kantona Sarajevo koji ima za cilj unaprjeđenje i očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992–1995. na jedinstvenom kulturno-historijskom prostoru.

Sporazum o nastavku aktivnosti realizacije potprojekta izgradnje Memorijalnog centra “Žuč” u okviru prve faze realizacije potpisali su ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, direktor JU “Fond Memorijala KS” Ahmed Kulanić, predstavnici općina Novi Grad, Vogošća, Novo Sarajevo i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Prva faza potprojekta izgradnje Memorijalnog centra “Žuč”, koji je sastavni dio Projekta “Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995” obuhvata izdavanje građevinske dozvole, izradu elaborata o planu izgradnje, načine obezbeđenja sredstava, izbor najboljeg ponuđača, tehnički prijem, te izradu elaborata o preuzimanju, upravljanju i stavljanju u funkciju ovog memorijalnog kompleksa.

Tokom 2015. godine odabrano je najbolje idejno rješenje za Memorijalni centar “Žuč”: “U novembru iste godine, na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč počela je izgradnja Spomen-doma oslobodiocima općine Novi Grad i grada Sarajeva koji će se nalaziti na ulazu u budući Memorijalni kompleks Žuč”, rekao je ministar Osmanović.

U junu 2018. godine upriličeno je svečano otvorenje Doma oslobodilaca, koji predstavlja ulaz, odnosno kapiju budućeg memorijalnog kompleksa koji će se u narednom periodu graditi na platou Golog brda: “U narednom periodu nastavit će se aktivnosti i na realizaciji projekta Memorijalni centar ‘Žuč’ na način kako je definisano projektnim zadatkom, a čija izgradnja će u konačnici predstavljati monumentalno zdanje svim braniocima koji su branili grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu”, najavio je ministar.

Ovaj potprojekat podrazumijeva i izgradnju spomenika oslobodiocima Sarajeva “Krila slobode” koja će biti raspona 25 metara i 16 metara visine. Nakon potpisivanja Sporazuma, kroz zajedničku međuinstitucionalnu saradnju, očekuje se povećanje dinamike i efikasniji monitoring što će dovesti do konačne realizacije ovog značajnog projekta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *