Nastavak saradnje između Sarajeva i Češke Republike

Nastavak saradnje između Sarajeva i Češke RepublikeGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima primio je danas ambasadora Češke Republike u BiH, Nj. E. JuÅ™i Kudela s kojim je razgovarao o potrebi obnove saradnje glavnih gradova, Praga i Sarajeva u svim segmentima života.

“Prilikom učešća na Samitu evropskih gradova i regija održanom u nedavno u Pragu, susreo sam se sa praškim gradonačelnikom Pavelom Bemom s kojim sam postigao načelni dogovor o intenziviranju konkretne saradnje između naša dva grada, preko kulture i projekata zaštite kulturnog naslijeđa do urbanog planiranja”, istakao je gradonačelnik Behmen i dodao da je tom prilikom bilo riječi i o ponovnom održavanju Dana Praga u Sarajevu već na jesen ove godine.

Gradonačelnik Behmen je pozvao Grad Prag i Češku Republiku da se uključe u proces obnove Vijećnice s obzirom na naše tradiconalne historijske i prijateljske veze. Gradska uprava Sarajeva će, kazao je Behmen, Češkoj ambasadi uskoro dostaviti izvještaj o svim do sada poduzetim aktivnostima na rekonstrukciji sarajevske Vijećnice.

Ambasador Kudela izrazio je spremnost da se angažuje na intenziviranju saradnje dva glavna grada:

“Imamo velike ambicije sa Gradom Sarajevom. Zainteresirani smo za realizaciju većih projekata poput prečistača vode, obnove trolejbuskih linija, kao i uspostave tramvajskog saobraćaja između Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Također, možemo biti partneri i u manjim projektim na dobrobit građana ovog grada”, reko je ambasador Kudela.

Na kraju je ambasador Kudela dodao kako ovdje ima puno zanimljivih aduta koji bi se mogli promovirati kao češko-bosanska ili bosansko-srednjoevropska veza, prije svega preko čeških arhitekata Karla Paržika i Aleksandra Witeka, češkog fotografa, bibliotekara i arhivara Františeka Franje Topćića, sarajevskog arhiva i svega onoga što je ogledalo naše zajedničke prošlosti.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *