Nastavljaju se problemi s vodom u Sarajevu

Padavine proteklih dana nisu poboljšale vodosnabdijevanje, ali su zaustavile daljnje smanjenje izdašnosti svih izvorišta, pa su i dalje na snazi noćne redukcije vode u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Dženan Zulum

U sve većem dijelu Sarajeva dolazi do poremećaja i prekida u vodosnabdijevanju. Iz KJKP ‘Vodovod i kanalizacija’ kažu da je snabdijevanje vodom veoma otežano posebno u dnevnim časovima, zbog znatno smanjene izdašnosti svih izvorišta. Dnevno se isporuči 226.000 m3 vode, što znači da se rezervoarski prostor više od dva puta napuni i isprazni u toku jednog dana. Najveći problemi u dnevnom vodosnabdijevanju su u zonama rezervoara Igman, u zoni vodosnabdijevanja rezervoara Mojmilo i zoni rezervoara Skenderija. Veliki problemi su i u padinskim dijelovima Trebevića, Jarčedoli, Pogledine, Širokača, Vraca i Hrasno Brdo, kao i u naseljima Faletići, Brusulje, Obhodža i Čebedžije.

Na Zemlji postoje veoma male količine pitke vode, te stoga pojedine države imaju trajni nedostatak pitke vode. Bosna i Hercegovina uslovno nema takvih problema. Problemi su ovdje prevashodno ljudska glupost, zahvaljujući čemu se ogromne količine svakodnevno gube u neispravnim instalacijama koje nadležni i ne pomišljaju popraviti.

Redukcije u noćnim satima i dalje će se provoditi od 23:30h i 5:30h u djelovima grada od Dolac-Malte do Baščaršije, Dobrinja, Saraj- Polje, Nedžarići, Ali-pašino Polje, Breka, Ciglane, Koševsko Brdo, Velešići, Pofalići, Vogošća, Sedrenik, Grdonj, Baruthana, Brusulje, Soukbunar, Kovačići, Sokolović-Kolonija, Lužani, Osjek, Dobroševići, Rajlovac i Hrasnica.

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum potvrdio je da će prema statističkim pokazateljima do kraja oktobra vrijeme biti toplije u odnosu na višegodišnji prosjek: “Količine padavina trebale bi biti nešto više iznad višegodišnjega prosjeka, odnosno 77 litara po kvadratnom metru, dok će novembar biti nešto topliji, s istim količinama padavina kao što je to slučaj u oktobru.”, navodi Zulum.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *