Nastavljeno suđenje Bejtiću za Kazane

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu jučer je, predočavanjem iskaza svjedocima koje su dali ranije, nastavljeno suđenje Samiru Bejtiću za ubistvo civila 1992. i 1993. godine na Kazanima.

Samir Bejtić

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo tereti bivšeg pripadnika 10. brdske brigade Armije BiH Samira Bejtića da je 25. decembra 1992. godine odveo Zorana Vučurevića ispred linije razgraničenja koja je bila pod kontrolom Armije BiH, gdje ga je ubio i njegovo tijelo polio razređivačem i spalio.

U optužnici se navodi da je Bejtić sa drugim pripadnicima Armije BiH sredinom septembra 1993. godine učestvovao u premlaćivanju dvoje civila u komandi 10. brdske brigade, nakon čega su ih odveli do Kazana i ubili.

Bivši komandir voda u bataljonu 10. brdske brigade Armije BiH Galib Alendar i prvi svjedok na današnjem suđenju kojem je predočen iskaz, koji je dao tokom prvog glavnog pretresa, ostao je kod svih izjava koje je dao u vezi sa ovim predmetom.

Odgovarajući na pitanje Sudskog vijeća da li mu je poznato išta u vezi sa mobilizacijom Vučurevića, Alendar je rekao da zna da se u tom periodu za “više desetina ljudi odlučivalo da li će pristupiti vojsci ili će obavljati radne zadatake” i da zna da je Vučurević bio jedna od tih osoba.

Svjedoci, čiji su iskazi predočeni na ovom ročištu Ismet Ramić i Džemo Topalović ostali su pri izjavama iz prethodnog suđenja.

“I ranije sam rekao da sam, zajedno sa Enesom Haskićem, mojim pretpostavljenim, odveo u komandu 10. brdske brigade Armije BiH jednog momka Zorana, ali ne znam šta je dalje bilo, odmah sam otišao dalje”, objasnio je Ramić.

Bivši komandant Drugog bataljona 10. brdske brigade Armije BiH Enes Haskić rekao je da ne može potvrditi da li je bio sa Ramićem i Vučurevićem u komandi brigade, te da ostaje kod svih ranije datih iskaza.

“Znam da sam u prostorijama komande Armije BiH čuo neku galamu i vidio nekoga, ali ne znam da li je to taj Vučurević. Ukoliko se radi o toj osobi koju sam vidio, znam da mu se tada ništa nije desilo, jer sam ga tri dana kasnije vidio na sarajevskoj pijaci Markale”, tvrdio je Haskić.

Bejtić je osuđen u julu 2006. godine pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na 14 godina i šest mjeseci zatvora zbog ubistva civila na lokalitetu Kazani u Sarajevu. Na ovu presudu uložene su žalbe i Vrhovni sud Federacije BiH ih je prihvatio i vratio postupak na ponovno suđenje u januaru 2007. godine.

Nakon obnovljenog suđenja, Bejtić je u julu 2008. godine oslobođen optužbe za ubijanja, premlaćivanja i zlostavljanja civila na Kazanima. I na ovu presudu Kantonalno tužilaštvo je uložilo žalbu Vrhovnom sudu FBiH u novembru 2010. godine, nakon čega je ukinuta presuda i naloženo ponovno održavanje suđenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.